25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimecres, 5 d'abril de 2017

Parelles lingüístiques entre persones de diferents religions: nova proposta del Voluntariat per la llengua a Badalona

El 29 de març es va fer un acte de presentació del Voluntariat per la llengua (VxL) a l'àmbit de la diversitat religiosa al Centre Cívic La Salut de Badalona, al qual van assistir representants de diverses confessions

Parelles lingüístiques entre persones de diferents religions: nova proposta del Voluntariat per la llengua a Badalona

Foto de grup

El Grup de Diàleg Interreligiós de Badalona i el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Badalona i Sant Adrià, amb el suport de l'Ajuntament de Badalona i de la Direcció General d'Afers Religiosos (DGAR) (@afersreligiosos), van presentar la proposta de formar parelles lingüístiques entre persones de confessions diferents. L'objectiu d'aquesta iniciativa és que la conversa i el diàleg -en aquest cas, en català- fomentin el respecte, la mútua coneixença i la desconstrucció de prejudicis, l'interès per l'altre i la coneixença de les diferents maneres de viure la religió presents a la ciutat.

L'acte va començar amb una xerrada a càrrec de Joan Gómez, sociòleg, tècnic de la DGAR i secretari del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa. Entre d'altres, va fer referència a com el món evoluciona, les persones es relacionen i en les diferències troben afinitats, com ara la manera d'acostar-se al fet religiós o la diversitat dins de la mateixa religió.

Rosa López i Blanca Sala, dinamitzadores del VxL del CNL de Badalona i Sant Adrià -que des del 2003 forma parelles lingüístiques també entre persones de procedències culturals diverses-, van presentar la nova proposta, en què les futures parelles procediran de diferents entitats religioses o no tindran cap vinculació religiosa. Les dinamitzadores van coincidir que les creences estan a la base de qualsevol cultura i que el respecte vers les cultures inclou el coneixement mutu.

A l'acte de presentació van assistir diversos representants d'organitzacions i entitats, com ara Aldua, Arxiprestat de Barcelona, Ateneu Carme Claramunt, Al Taqwa, Barnabitas, Carmelites de Badalona, Església Adventista del Setè Dia, És l'Hora, Fundació Ateneu Sant Roc i Joventut Multicultural Musulmana. Tots tenen en comú l'interès per la religió, pel fet religiós i per les persones: per això, faran difusió d'aquesta iniciativa entre els membres de la seva entitat i els animaran a participar-hi.

Els assistents van convenir que per formar una ciutat més inclusiva i un país més acollidor la societat ha d'aportar experiències que comportin un enriquiment personal, que refermin les conviccions i que afavoreixin la resta de les persones. Després de l'acte, alguns dels presents es van oferir com a voluntaris o com a aprenents del VxL.

Durant la seva intervenció, Enric Vendrell, director general d'Afers Religiosos, va afirmar que el Voluntariat per la llengua és un marc d'èxit en el qual el diàleg durant les trobades de les parelles lingüístiques interreligioses -fins i tot l'amistat que poden forjar- és el més necessari en una societat en què les diferències no poden esdevenir barrera sinó unió. Per això, i fruit de la col·laboració amb la Direcció General de Política Lingüística, es va impulsar l'àmbit de la diversitat religiosa del VxL, que des del 2014 s'ha dut a terme a diferents municipis gironins i arriba ara a Badalona.

Per cloure l'acte, Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística i presidenta del CPNL, va afirmar que quan les persones parlen i dialoguen es trenquen tots els obstacles, i que la llengua catalana és molt més gran ara que abans gràcies a les persones que han vingut de fora: "Estem contents i continuem treballant perquè tothom pugui parlar en la llengua comuna".

#VxLDiversitatReligiosa, #VxLBadalona

"Conversar per conèixer-nos i millorar el català" és el motiu i l'objectiu d'aquestes parelles


Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes