25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimecres, 22 de març de 2017

El Consorci per a la Normalització Lingüística amb el Dia Mundial de la Poesia

Una parella lingüística del programa Voluntariat per la llengua i una alumna dels cursos de català del CPNL reciten un poema d'Antònia Vicens en català, francès i àrab a l'acte central

El Consorci per a la Normalització Lingüística amb el Dia Mundial de la Poesia

Ester Franquesa i Antònia Vicens amb les lectores del CNL de Badalona i Sant Adrià

La commemoració del Dia Mundial de la Poesia, organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), va tenir lloc ahir, 21 de març, a les 19 h, al Centre Arts Santa Mònica de Barcelona. L'acte va comptar amb la presència de Laura Borràs, directora de la ILC; Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL); Dolors Reig, presidenta de la Federació Catalana d'Associacions i Clubs UNESCO; Katy Trias, directora general de  la Fundació Catalana Síndrome de Down; Josep R. Cerdà, director de l'Institut de la Llengua i la Cultura de les Illes Balears; i Manuel Forcano, director de l'Institut Ramon Llull.

A l'obertura institucional, Ester Franquesa va afirmar que la poesia està feta de llengua i són inseparables. També va destacar que la poesia ens serveix per apropar la llengua catalana a tots els ciutadans que viuen a Catalunya sigui quin sigui el seu origen o procedència.

Seguidament, hi van intervenir traductors, que van llegir el poema commemoratiu, La poesia d'Antònia Vicens, en urdú, wòlof i mandarí. A més a més, el poema es va llegir en llenguatge de signes. I, aprofitant la coincidència del 21 de març amb el Dia de la Síndrome de Down, Mireia Pons, de la Fundació Catalana Síndrome de Down, també en va fer la lectura.

A continuació, es va fer la lectura del poema d'Antònia Vicens, a càrrec d'una parella lingüística del Voluntariat per la llengua, Carme Serra, en català, i Arlette Téphaine, en francès, i una alumna dels cursos de català, Majida Qadry, en àrab, totes elles del Centre de Normalització Lingüística de Badalona i Sant Adrià.

Durant l'acte es va projectar un videolit encarregat a l'escriptor Aleix Cort i també fragments de l'entrevista a Antònia Vicens, autora del poema commemoratiu. La cloenda de l'acte va anar a càrrec de Donallop, que va interpretar la peça literària amb música.

Com en cada edició, aquest any també s'ha publicat el fulletó que inclou el poema commemoratiu traduït a vint llengües. Mitjançant els diferents punts d'atenció del Consorci per a la Normalització Lingüística, el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya i el gremi de Llibreters de Catalunya, aquest fulletó s'ha distribuït per tot el territori.

El CPNL, amb el programa Llengua, cultura i cohesió, promou el coneixement del patrimoni cultural del país i vetlla per l'apropament de la literatura catalana i dels escriptors en llengua catalana a la ciutadania en general. Per fer-ho, com ja és habitual, a més de l'acte central del Dia Mundial de la Poesia, el Consorci ha organitzat -o ha participat en- més de 70 actes i activitats per tot el territori, entre els quals destaquen els recitals de poesia i les passejades o rutes poètiques. També el blog Emociona't amb la poesia! recull les aportacions i dinàmiques poètiques que diferents col·lectius del Consorci han fet per a l'ocasió.

Les entitats organitzadores pretenen situar el Dia Mundial de la Poesia com a referent de la literatura poètica i com a reclam per potenciar aquesta manifestació cultural.


Àmbit de Projecció
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes