25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Divendres, 24 de febrer de 2017

Pere Mayans parla de sistema educatiu i immersió al Cicle de Sociolingüística de les Terres de l'Ebre

Pere Mayans i Balcells, cap del Servei d'Immersió i Acolliment Lingüístics del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, va pronunciar la segona conferència del Cicle de Sociolingüística de les Terres de l'Ebre que se celebra a Tortosa entre els mesos de gener i maig de 2017. La xarrada va portar per títol "El sentit de la immersió lingüística i de la jerarquització lingüística en el sistema educatiu català".

Pere Mayans parla de sistema educatiu i immersió al Cicle de Sociolingüística de les Terres de l'Ebre

L'acte va comptar amb l'assistència de trenta persones, majoritàriament dels àmbits de l'ensenyament, l'assessorament lingüístic i l'Administració. El ponent va exposar les línies bàsiques del sistema educatiu a Catalunya i el paper que juga la llengua catalana com a eix de l'ensenyament i factor de cohesió social.

El cicle, amb el títol de "L'escola i la revitalització del català: la llengua a l'aula i al pati",  el va inaugurar la directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística, Ester Franquesa, el passat dia 24 de gener de 2017. La conferència inaugural va anar a càrrec de Miquel-Àngel Pradilla, professor titular de Fonètica i Fonologia i de Sociolingüística al Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili i també membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, qui va fer la presentació de l'informe sobre la situació de la llengua catalana 2015, elaborat per la Xarxa Cruscat i l'Institut d'Estudis Catalans.

Les properes conferències programades del cicle són:  "La formació en sociolingüística: element clau per entendre actituds i comportaments", a càrrec de Bernat Joan i Marí de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i exsecretari general de Política Lingüística i exdiputat del Parlament Europeu; "Les llengües dins l'aula: una perspectiva longitudinal", a càrrec de Vanessa Bretxa, professora de la Universitat de Barcelona (UB); i finalment, "Usos i percepcions lingüístics de la joventut", a càrrec de Joan Pujolar, professor de la UOC.

Organitzat per l'Antena Cultural Tortosa de la URV, Òmnium, el col·lectiu Som Escola i el Consorci per a la Normalització Lingüística a les Terres de l'Ebre, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Tortosa i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, aquest segon cicle de sociolingüística parteix de la premissa que els ciutadans no escullen lliurement la llengua amb què s'expressen i es comuniquen amb els altres, sinó que és una elecció supeditada a l'entorn. 

Es tracta d'una activitat reconeguda pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya que certificarà l'Institut de Ciències de l'Educació (ICE URV) per 10 hores. La inscripció per al professorat és en línia en l'oferta formativa de l'ICE. D'altra banda, des de la URV s'expediran certificats d'assistència per a estudiants o tècnics, però cal assistir al menys al 80% de les conferències per obtenir-los. La inscripció és gratuïta i s'ha de fer a través del correu suportantena@urv.cat. Són conferències obertes a tot tipus de públic interessat per la situació de la llengua catalana en la societat, però particularment a professors i estudiants i persones que generin opinió.

En total s'han programat cinc conferències que s'impartiran l'últim dijous de cada mes a les 6 de la tarda al campus Terres de l'Ebre de la URV. Excepte la del mes de març que es farà en divendres.


Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes