25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimecres, 18 de gener de 2017

El segon cicle de sociolingüística a les Terres de l'Ebre abordarà la situació de la llengua catalana a l'escola i entre els joves

Impulsat per l'Antena Cultural Tortosa de la URV, Òmnium, Som Escola i el CPNL

El II Cicle de Conferències sobre Sociolingüística a les Terres de l'Ebre "Llengua, societat i poder", porta enguany el títol de "L'escola i la revitalització del català: la llengua a l'aula i al pati". Així aquest nou cicle organitzat conjuntament per l'Antena Cultural Tortosa de la URV, Òmnium, el col·lectiu Som Escola i el Consorci per a la Normalització Lingüística, abordarà la situació de la llengua catalana a l'escola i entre els joves, així com el sentit de la immersió lingüística a les escoles del país, entre altres aspectes.

El segon cicle de sociolingüística a les Terres de l'Ebre abordarà la situació de la llengua catalana a l'escola i entre els joves

Roda de premsa de presentació del cicle.

En el marc d'aquest nou cicle sobre sociolingüística s'han programat un total de cinc conferències que s'impartiran al campus Terres de l'Ebre de la URV, l'últim dijous de mes a les 18.00 hores, excepte la del mes de març que es farà en divendres. La inauguració tindrà lloc el proper dijous, 26 de gener i anirà a càrrec d'Ester Franquesa i Bonet, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística. Mentre que la conferència inaugural la impartirà el doctor Miquel-Àngel Pradilla, professor titular de fonètica i fonologia, i de sociolingüística al Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Pradilla, que també és membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, farà la presentació de l'informe  sobre la situació de la llengua catalana 2015, elaborat per la Xarxa Cruscat i l'Institut d'Estudis Catalans.

La resta de conferències programades són: "El sentit de la immersió lingüística i de la jerarquització lingüística en el sistema educatiu català", a càrrec de Pere Mayans i Balcells, cap del Servei d'Immersió i Acolliment Lingüístics del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya; "La formació en sociolingüística: element clau per entendre actituds i comportaments", a càrrec de Bernat Joan i Marí, de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i exsecretari general de Política Lingüística i exdiputat del Parlament Europeu; "Les llengües dins l'aula: una perspectiva longitudinal",  a càrrec de Vanessa Bretxa, professora de la Universitat de Barcelona (UB); i finalment, "Usos i percepcions lingüístics de la joventut", a càrrec de Joan Pujolar, professor de la UOC.

Es tracta d'una activitat reconeguda pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya que certificarà l'ICE URV per 10 hores. La inscripció per al professorat és en línia en l'oferta formativa de l'ICE. D'altra banda, des de la URV s'expediran certificats d'assistència per a estudiants o tècnics, però cal assistir al menys al 80% de les conferències per obtenir-los. La inscripció és gratuïta i s'ha de fer a través del correu suportantena@urv.cat. Són conferències obertes a tot tipus de públic interessat per la situació de la llengua catalana en la societat, però particularment a professors i estudiants i persones que generin opinió.

La presentació del cicle hva tindre lloc el 17 de gener de 2017 al campus Terres de l'Ebre de la URV en una roda de premsa en la qual han intervingut la responsable de l'Antena Cultural Tortosa de la URV, Núria Gil; el director del Consorci per a la Normalització Lingüística a les Terres de l'Ebre, Jordi Duran; Jordi Martí, membre d'Òmnium Cultural i del col·lectiu Som Escola; i el regidor de l'Ajuntament de Tortosa Alfredo Ferré. Durant l'acte s'ha destacat una major implicació institucional en l'organització del cicle, ja que s'ha incorporat el Departament de Cultura. "En aquesta edició ens hem centrat en un tema més específic com és el del català a l'escola i entre els joves i  hem buscat ponents que són especialitzes en aquests temes", ha apuntat Jordi Martí, tot destacant que l'escola per ella no és suficient per normalitzar una llengua però sí una condició necessària i que són els usos lingüístics dels joves d'avui en dia els que definiran l'ús lingüístic del català en el futur.


Premsa Campus Terres de l'Ebre de la URV

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes