25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimarts, 25 de novembre de 2008

El secretari de Política Lingüística presenta les dades d’oferta lingüística a 15 ciutats catalanes

El secretari de Política Lingüística presenta les dades d’oferta lingüística a 15 ciutats catalanes

El secretari de Política Lingüística de la Generalitat i president del Consorci per a la Normalització Lingüística, Bernat Joan, i la directora de Planificació i Foment de la Secretaria de Política Lingüística, Paquita Sanvicén, han presentat aquesta tarda l’estudi "Ofercat 2001-2006: l’oferta lingüística a 15 ciutats catalanes", que conté els resultats del primer cicle d’estudis Ofercat, duts a terme durant els anys 2001 a 2006 a les ciutats de Barcelona, Cornellà de Llobregat, Girona, l’Hospitalet de Llobregat, Lleida, Lloret de Mar, Manresa, Mataró, Olot, Reus, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Tarragona, Tortosa i Tremp.

L’Ofercat, un instrument valuós per al disseny de les polítiques lingüístiques

L’Ofercat estudia l’oferta de llengua catalana d’una població, concretament en els àmbits de l’Administració pública, el sector socioeconòmic, la societat i l’oci, els mitjans de comunicació, la sanitat i l’educació. És un instrument molt valuós per al disseny de les polítiques lingüístiques que duen a terme les diferents institucions implicades en aquest procés, sobretot els centres de normalització lingüística, que obtenen així dades específiques del territori on treballen. A partir de l’observació exhaustiva de la retolació, les comunicacions escrites i la llengua oral d’identificació (és a dir, la llengua amb què es respon al telèfon) i la llengua oral d’adequació (o sigui, la llengua amb què es respon a una sol·licitud telefònica feta en català), l’Ofercat avalua l’oferta lingüística present en els diversos serveis públics o privats que, en un determinat municipi, reben les persones que hi viuen.

Amb les dades d’oferta lingüística dels municipis s’elabora l’índex Ofercat que, mitjançant un barem d’entre 0 i 100 punts, proporciona una dada resum de l’oferta de català en una ciutat i àmbit.

Els resultats

De les quinze ciutats analitzades, set tenen un índex superior a 70 punts: Olot, Tremp, Manresa, Girona, Tortosa, Lleida i Reus; quatre tenen índexs al voltant de la mitjana (68,6): Mataró, Tarragona, Lloret de Mar i Sabadell, i en quatre ciutats l’índex Ofercat és inferior a la mitjana: Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet. En general, les dades d’oferta en català en totes aquestes ciutats es corresponen amb les dels coneixements lingüístics recollides en el cens lingüístic de l’any 2001.

Per sectors, la major presència del català es dóna a l’ensenyament, la sanitat i l’Administració pública, amb valors superiors als 70 punts.

En un segon nivell es troben els sectors de l’economia i la societat i l’oci, que ofereixen els majors contrastos quant a l’oferta en català entre les quinze ciutats, probablement perquè són els més vinculats a les característiques sociolingüístiques de la població. Així, mentre que Olot, Tremp i Manresa tenen valors per sobre dels 80 punts, Cornellà de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet no superen els 40 punts.

El sector dels mitjans de comunicació és el que té els valors més baixos i és el més homogeni en conjunt de poblacions analitzades, a causa de l’oferta lingüística dels mitjans generalistes.


Secretaria de Política Lingüística
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes