25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dilluns, 17 d'octubre de 2016

Reus tindrà dues edicions a l'any del CINC, el Cicle de cinema en català, que s'engega aquest cap de setmana amb Buscant la Dory

També es podrà veure més cinema en català a Cambrils i a Falset, i al novembre s'organitzarà el taller Doblem en català?

Reus tindrà dues edicions a l'any del CINC, el Cicle de cinema en català, que s'engega aquest cap de setmana amb Buscant la Dory

Roda de premsa de presentació amb M. Dolors Sardà, Jordi Agràs i Anna Saperas

El Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus (CNL) ha anunciat avui que Reus tindrà per primer cop dues edicions del CINC, el Cicle de cinema en català, a l'any.

Així, la catorzena edició no començarà a l'hivern, com era habitual  a la capital de Baix Camp, sinó  que es desenvoluparà entre octubre i novembre, i passat Nadal es farà una altra edició del CINC, de manera que el públic infantil i no tan infantil de Reus tindrà a l'abast 10 títols i 20 projeccions a l'any. D'aquesta manera s'espera poder arribar a uns 3.000 espectadors anuals.

Aquest augment de projeccions és fruit de la bona valoració que els organitzadors i els Cinemes Reus Palace van fer de la darrera edició del CINC, per la qual van passar més de 1.500 espectadors

Recordem que a l'hivern passat el CINC es va exhibir per primer cop als Cinemes Palace, que havien digitalitzat les sales, i  el canvi va propiciar poder triar entre més títols, guanyar  aforament i rebaixar el preu de l'entrada a 3 euros, tarifa que es manté en aquesta nova edició.

La programació d'aquesta tardor és aquesta:

Buscant la Dory (22 i 23 d'octubre, a les 16 h)

Kung Fu Panda 3 (29 i 30 d'octubre, a les 16 h)

Zootròpolis (5 i 6 de novembre, a les 16 h)

Ice Age. El gran cataclisme (12 i 13 de novembre, a les 16 h) 

Angry Birds. La pel·lícula (19 i 20 de novembre, a les 16)

Les projeccions es faran cada dissabte i diumenge a les 16 h.

Aquest cicle és organitzat per la Regidoria d'Ensenyament i Política Lingüística, el Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus Miquel Ventura i la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat.
 

Més de 16.800 espectadors fins ara

El Cicle de Cinema Familiar, que després va esdevenir CINC, va néixer a Reus l'any 2003 per la preocupació que la regidoria de Política Lingüística i el Centre de Normalització tenien pel fet que els infants de la ciutat i rodalia no podien veure pel·lícules infantils en la llengua pròpia de Catalunya. Gràcies a l'aliança amb l'Orfeó Reusenc, indispensable per poder tirar endavant el projecte, durant tretze anys van veure pel·lícules en català 15.307 persones i es va arribar a la xifra rodona de 100 projeccions.

Davant els canvis tecnològics recents i tenint en compte que el Cinema Reus Palace havia digitalitzat les seves instal·lacions, la regidoria d'Ensenyament i Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus i el Centre de Normalització Lingüística van proposar a la sala de projeccions reusenca integrar-se en el circuit del CINC. L'empresa gestora d'aquests cinemes s'hi va mostrar molt receptiva i això va permetre millorar el cicle a la ciutat i normalitzar el fet de veure cinema en la llengua pròpia de Catalunya a l'espai habitual per fer-ho.

El CINC a Falset i a Cambrils

Des del CNL també s'han fet gestions per propiciar que tant a Falset, concretament al Teatre l'Artesana i impulsat per l'Ajuntament de Falset i el Circuit Urgellenc, com a Cambrils, al Rambla de l'Art, que s'han sumat al Cicle en algunes ocasions, es torni a fer el CINC. Aquesta és la programació en aquest dos municipis de l'àmbit d'actuació del CNL, que abasta el Priorat i el Baix Camp:

Falset:

Ice Age. El gran cataclisme (16 d'octubre, a les 18 h)

Buscant la Dory (30 d'octubre, a les 18 h)

El meu amic el gegant (13 de novembre, a les 18 h)

Cigonyes (6 de desembre, a les 18 h)

Cambrils:

Heidi (22 i 23 d'octubre, a les 12 h)

El Petit Príncep (29 i 30 d'octubre, a les 12 h)

La llegenda de Sarila (5 i 6 de novembre, a les 12 h)

Buscant la Dory (12 i 13 de novembre, a les 12 h)

El viatge d'Arlo (19 i 20 de novembre, a les 12 h)

Del revés (26 i 27 de novembre, a les 12 h)

Saving Santa (3 i 4 de desembre, a les 12 h)


 

53 localitats de Catalunya i la Franja projectaran cinema infantil en català de la mà del CINC

El cinema infantil en català arriba aquesta tardor a 51 localitats de Catalunya i 2 de la Franja de la mà del CINC, el programa de cinema infantil en català de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura. Amb la col·laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística i diverses institucions, entitats i cinemes, el CINC potencia l'oferta de pel·lícules en català amb una programació de reestrena, preus baixos i àmplia distribució territorial.

El CINC arriba enguany a 53 poblacions: Agramunt, Arenys de Mar, Badalona, Balaguer, Barberà del Vallès, Barcelona, Begues, Bellpuig, Blanes, Cabrils, Cambrils, Canet de Mar, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cervera, El Vendrell, Els Hostalets de Pierola, Falset, Figueres, Girona, Granollers, Juneda, La Seu d'Urgell, L'Hospitalet de Llobregat, Mataró, Mequinensa, Montblanc, Montcada i Reixac, Olot, Piera, Platja d'Aro, Puigcerdà, Reus, Ribes de Freser, Ripoll, Roquetes, Rubí, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Celoni, Sant Feliu de Codines, Solsona, Sant Cugat del Vallès, Tamarit de Llitera, Tarragona, Tàrrega, Terrassa, Torredembarra, Tremp, Vielha, Vilafranca del Penedès, Vila-seca i Vilassar de Dalt.

En total es programaran 36 pel·lícules infantils diferents doblades en català amb un total de 295 sessions. Les pel·lícules més programades són Buscant la Dory, Angry Birds, Zootròpolis, Ice Age. El gran cataclisme, Kung Fu Panda 3, Mascotes, El meu amic el gegant i El Petit Príncep.

Taller  Doblem en català

Coincidint de ple amb el CINC, el CNL organitza el  pròxim divendres 4 de novembre, de 17 a 19 h a la seva seu (c. de l'Àliga de Reus, 1) el taller Doblem en català?, en què alumnes del CNL, parelles lingüístiques i altres persones interessades externes al CNL podran aportar la seva veu per donar vida a clàssics del cinema i diversos programes de televisió. Es tracta d'una activitat gratuïta, amb un nombre limitat de places, i la inscripció es podrà fer a partir del dia 21 d'octubre a la Secretaria del CNL, de 9 a 14 h i de 17 a 19 h (els divendres, només al matí) en persona o bé per telèfon (977 12 88 61).

El taller anirà a càrrec de Francesc Fenollosa, professor de l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat de València, amb una àmplia experiència com a traductor i adaptador per al sector audiovisual.

La sessió s'iniciarà amb una introducció en què els participants coneixeran alguns dels aspectes bàsics que cal tenir en compte per fer un bon doblatge (com ara l'entonació, l'expressivitat, la sincronització de la veu amb les imatges, etc.). Tot seguit, es convertiran en actors dobladors de seqüències de clàssics del cinema com Psicosi, i esdevindran protagonistes de sèries de dibuixos animats com Hello Kitty, entre d'altres.

Doblem en català? és un projecte innovador impulsat per la Direcció General de Política Lingüística en el marc de les actuacions que du a terme per fomentar les comunicacions orals en català. Té com a objectius fomentar l'ús oral del català en contextos informals a través d'una activitat lúdica i dinàmica com aquesta, conèixer i comparar els diferents registres i varietats lingüístiques que es poden utilitzar segons el context i promoure el català en l'àmbit audiovisual.


CNL de l'Àrea de Reus
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes