25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimarts, 6 de setembre de 2016

Els visitants de La Setmana descobreixen les activitats de foment de la lectura, els autors del CPNL i el Voluntariat per la llengua

Unes 100 persones van visitar l'espai del CPNL per conèixer les activitats que organitza el Consorci en el marc del foment de la lectura i el coneixement  de la cultura catalana.

Els visitants de La Setmana descobreixen les activitats de foment de la lectura, els autors del CPNL i el Voluntariat per la llengua

Escriptors del CPNL a l'espai del Consorci

El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) va participar ahir, per sisè any consecutiu, a la 34a Setmana del Llibre en Català.

L'activitat a l'espai va començar amb el ja tradicional Tast de parelles lingüístiques a càrrec de participants en el Voluntariat per la llengua (VxL) de diversos centres de normalització lingüística (CNL) del CPNL. Aprenents i voluntaris en actiu van compartir 5 minuts del seu temps xerrant amb els visitants de La Setmana que volien saber de primera mà com funciona aquest programa de conversa en català. Algunes de les persones que havien participat en el tast van explicar al públic la seva experiència i les seves sensacions durant l'activitat. Entre elles, l'escriptor, dinamitzador lingüístic i economista sabadellenc David Vila, qui a més va presentar en primícia la seva última publicació I si parlem català?.

El poeta i lingüista Carles Duarte va visitar l'espai del Consorci i va destacar la importància del VxL per aprendre la llengua catalana. A més de llegir un dels seus poemes, va recomanar la lectura de diversos autors, com Manuel de Pedrolo i Mercè Rodoreda, per enamorar-se de la llengua i la cultura catalanes.

A continuació, Rosa Maria Pascual, voluntària per la llengua del CNL del Vallès Oriental, va parlar sobre el seu llibre On vas Irina? en una tertúlia en què també va participar la voluntària del VxL Agnieszka Szczepaniak. Pascual va escriure aquesta obra fa un parell d'anys fruit de l'experiència d'haver acollit a casa seva, durant els estius, infants d'Ucraïna. La novel·la tracta de la història d'una nena que creix en un món marcat per la tragèdia nuclear de Txernòbil.

Szczepaniak, originària de Polònia, un dels països afectats pel núvol tòxic, va explicar que ella era petita quan va passar l'accident, però recorda que els van donar festa a l'escola i que els van fer anar al centre de salut a prendre iode per combatre la radioactivitat. També va explicar la seva experiència com a alumna del CPNL (ha fet des del nivell Bàsic fins al de Suficiència) i ha participat en el programa del VxL, primer com a aprenenta i ara com a voluntària.

La directora general de Política Lingüística i presidenta del CPNL, Ester Franquesa, va ser present a l'espai del CPNL. Durant la seva intervenció va destacar que la llengua vertebra el país i va manifestar el desig del govern de la Generalitat de posar a l'abast de tothom la llengua catalana: dels infants a través de la immersió lingüística i dels adults amb el CPNL. Ester Franquesa va agrair la feina que es duu a terme des del VxL i va valorar molt positivament les actuacions que impulsa el CPNL que permeten "obrir la llengua a tots els ciutadans del país".

A continuació, l'escriptora gironina Núria Martí, va explicar al públic assistent què és la lectura fàcil i el funcionament dels clubs de lectura que organitza el Consorci. També va parlar del procés creatiu i de les característiques de les obres de lectura fàcil, de les quals n'ha escrit quatre: Les mateixes estrelles, Trampa de foc, Set dies al llac i L'artista nu. Núria Martí va transmetre al públic l'entusiasme i l'emoció del procés creatiu i la lectura. Això va facilitar que s'obrís un torn de preguntes en el qual el públic assistent va compartir amb l'escriptora inquietuds i dubtes sobre el món literari.

Seguidament, Amat Baró, professor del CNL de Lleida, va presentar els cursos d'escriptura poètica que s'organitzen amb l'objectiu que els alumnes aprenguin el llenguatge poètic i el practiquin amb creacions pròpies. Diversos alumnes d'aquests cursos van llegir al públic present fragments d'obres que havien creat a l'aula.

Un cop els alumnes van finalitzar les lectures, Amat Baró, Andreu Gonzàlez (del CNL Ca n'Ametller), Jordi Bonet (del CNL Vallès Occidental 3), Òscar Rocabert (del CNL de Sabadell) i Núria Climent (del CNL de Barcelona), tots ells escriptors i treballadors del CPNL, van captivar el públic present amb la lectura d'alguns fragments de les seves creacions literàries.

Durant tota la tarda, els visitants que passaven per l'espai del CPNL podien participar en l'activitat "Quin llibre en català t'ha agradat?" que consistia a deixar en un plafó de l'espai del CPNL una nota adhesiva amb una recomanació literària en català. De les 63 aportacions, les més repetides van ser El mecanoscrit del segon origen, de Manuel de Pedrolo; Mirall trencat, de Mercè Rodoreda; La maledicció del Palmisano, de Rafel Nadal; El temps de les cireres, de Montserrat Roig; El violí d'Auschwitz, de M. Àngels Anglada o Pedra de tartera, de Maria Barbal. Les persones que compartien el seu llibre en català preferit van participar en un sorteig d'un lot de llibres en català, gentilesa de la Institució de les Lletres Catalanes, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i les editorials Galaxia Gutenberg, La Campana i El Gall Editorial. Rosa Maria Pascual i David Vila també van cedir un exemplar dels seus llibres, que es van afegir al lot sortejat a última hora a l'espai del CPNL. L'afortunat va ser Joan Antoni Bosch, qui havia recomanat La utilitat de l'inútil, de Nuccio Ordine. 

La Setmana del Llibre en Català, organitzada per l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, és una mostra que permet reconèixer la tasca de les editorials que editen en català, de les llibreries actives i de les revistes que donen visibilitat als llibres i a les publicacions periòdiques en català.
 


Àmbit de Projecció
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes