25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dissabte, 25 de juny de 2016

El Voluntariat per la llengua, bona pràctica d’interès per a altres llengües a la Trobada del Projecte Hitzargiak

La Trobada del Projecte Hitzargiak ha servit per compartir coneixements i bones pràctiques, com el VxL, entre diferents comunitats lingüístiques d'Europa

El Voluntariat per la llengua, bona pràctica d’interès per a altres llengües a la Trobada del Projecte Hitzargiak

El programa Voluntariat per la llengua (VxL), escollit com a bona pràctica lingüística per Hitzargiak (Llengües que s'il·luminen mútuament), ha estat presentat per la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) en la Trobada que s'ha dut a terme a Donostia (País Basc) els dies 23 i 24 de juny.

L'objectiu principal del Projecte Hitzargiak, dirigit pel Clúster de sociolingüística del País Basc i sota la responsabilitat de Donostia Capital Europea de la Cultura 2016, és consolidar una xarxa de contactes entre les comunitats lingüístiques d'Europa, per tal que es coneguin i s'alimentin mútuament, i aconseguir així una major eficàcia en els processos de revitalització de les llengües locals.

La Trobada que ha organitzat Hitzargiak ha servit per identificar i donar a conèixer les bones pràctiques que s'han desenvolupat o s'estan desenvolupant en aquest sentit i posar en contacte als agents actius que les promouen, des del convenciment que les actituds que protegeixen la diversitat lingüística europea són un exemple de convivència i sostenibilitat. 

Durant els dos dies de la Trobada s'han reunit tècnics de 17 comunitats lingüístiques d'arreu d'Europa per presentar experiències a l'entorn de llengües com l'alsacià, els gaèlic escocès i irlandès, el bretó, el gallec, l'aragonès, el manés, el caixubi (de Polònia ), el võro (d'Estònia), el català o l'euskera, entre d'altres. A les conferències i les entrevistes en taules rodones s'han tractat temes com ara la varietat lingüística europea, el patrimoni oral, la llengua a les escoles infantils, les tecnologies i els mitjans de comunicació com a suport per a la promoció de les llengües, la llengua com a impulsora de l'economia, l'aprenentatge de les llengües en l'edat adulta o els centres culturals i d'oci com a referents culturals per a la ciutadania.  

El Voluntariat per la llengua, presentat per Sílvia Sanz (coordinadora del VxL des de la DGPL) i Anna Gallego (coordinadora del VxL des del CPNL), es va incloure en l'apartat dedicat a les pràctiques de foment de l'ús de la llengua, juntament amb Mintzanet i Mintzalagun, per a la promoció de l'euskera.

A la presentació del VxL, de caire tècnic, es va exposar la situació sociolingüística del català, es va explicar l'origen del VxL, què és, com funciona, quins són els seus objectius i com es gestiona, la metodologia que se segueix per dur-lo a terme, els materials de suport que s'editen, les col·laboracions que té, els resultats que s'han obtingut, quines són les claus de l'èxit perquè el programa funcioni, quins són els reptes de futur i de quina manera el programa s'ha replicat en altres territoris de parla catalana i també per a la promoció d'altres llengües.

En els espais anomenats Intercanvi d'Experiències s'exposaven en uns plafons 80 bones pràctiques recollides durant 6 mesos per Hitzargiak i es donava temps perquè ponents i assistents intercanviessin impressions de manera informal. En aquest context, el VxL va ser objecte de l'interès de promotors de llengües minoritzades de la resta de l'Estat (com a ara Astúries, l'Aragó o el País Basc) i també d'altres països (França o Holanda), amb els quals es mantindrà el contacte per a establir futures col·laboracions. De la mateixa manera, moltes de les idees que s'han presentat en aquesta Trobada serviran perquè el VxL pugui continuar millorant el programa.


Àmbit de Projecció
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes