25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dilluns, 8 de maig de 2006

El programa “Voluntaris per la llengua” és guardonat amb un premi especial de l’ADEG

El premi reconeix el valor de la participació ciutadana.

El programa “Voluntaris per la llengua” va ser guardonat amb un premi especial que reconeix el valor de l’experiència, en el lliurament de la setena edició dels premis que anualment concedeix l’Associació d’Empresaris del Garraf, Alt Penedès i Baix Penedès (ADEG).
El programa “Voluntaris per la llengua” és guardonat amb un premi especial de l’ADEG

Acte de lliurament i logotip del premi ADEG

“Voluntaris per la llengua” és un programa que el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) desplega a tot Catalunya i que permet que persones catalanoparlants i no catalanoparlants es trobin per parlar en català. Conjuntament amb el CPNL, els Premis ADEG 2006 van reconèixer catorze empreses del gran Penedès, que van rebre les estatuetes corresponents –els ducs- en el transcurs del sopar conegut com la Nit de l’Empresari, que es va celebrar el dia 21 d’abril proppassat a l’Hotel Melià, de Sitges, i que va reunir més de 350 persones.

 

Experiència de participació

El mèrit principal que va fer decidir el jurat dels Premis ADEG a concedir el premi especial 2006 al CPNL va ser la  important experiència de participació ciutadana que s’emmarca en el programa “Voluntaris per la llengua”. Els membres del jurat, i l’associació empresarial, volien reconèixer així el valor social i lingüístic que conté aquesta experiència.

 

En nom del CPNL, va recollir l’estatueta i el diploma corresponent Biel Senabre, director del Centre de Normalització Lingüística de l’Alt Penedès i el Garraf, un dels primers centres que va posar en marxa el programa, l’octubre de 2002. Van lliurar el premi l’alcalde de Sitges, Jordi Baijet; el president de l’ADEG, Xavier Cardona, i el president d’honor de l’associació, Joan Anton Matas.

 

Més de 250 participants

“Voluntaris per la llengua” posa en contacte persones catalanoparlants que voluntàriament vulguin destinar una hora a la setmana (durant un mínim de 10 setmanes) a conversar en català amb persones no catalanoparlants que necessiten reforçar el coneixement de la llengua catalana. Aquestes persones, a més de poder practicar la llengua al carrer, volen que algú els ajudi a superar la possible inseguretat que provoca l’aprenentatge d’una nova llengua. “Voluntaris per la llengua” és una manera de facilitar aquest contacte personal entre un parlant del català i un alumne disposat a reforçar l’aprenentatge fet a l’aula.

 

Amb aquesta iniciativa, a més de facilitar als alumnes un interlocutor per poder conversar en català, es vol incidir en els hàbits lingüístics dels catalanoparlants i consolidar la idea que el català és, i ha de ser, llengua d’acollida.

 

“Voluntaris per la llengua” es posa en marxa dues vegades durant el curs escolar: a l’octubre i al març. En l’edició actual (de març a juny de 2006) hi participen més de 250 persones a tot el CNL (comarques de l’Alt Penedès i del Garraf).

 

Coincidint amb la celebració del Dia Europeu de les Llengües, el 26 de setembre de 2005, la Comissió Europea va considerar el programa “Voluntaris per la llengua” com un dels millors projectes europeus d'aprenentatge d'un idioma i va incloure l’experiència del voluntariat lingüístic català en la llista de les 50 millors experiències pedagògiques que s'estan portant a terme a la Unió Europea

 

Premis ADEG

Igual com en les sis edicions anteriors, els Premis ADEG 2006 van reconèixer la feina destacada que han dut a terme catorze empreses de les comarques del Penedès i del Garraf, en diferents facetes, com la imatge corporativa, el medi ambient, la qualitat, la nova creació o l’àmbit internacional. Entre les més de 350 persones que van assistir al sopar, la Nit de l’Empresari va comptar amb la presència de destacats representants polítics i institucionals del Penedès i el Garraf.


Informe del desplegament del programa Voluntaris per la llengua
El trobareu annex al peu d'aquesta notícia. Es tracta d'un dossier informatiu que exposa les característiques bàsiques del desplegament del programa "Voluntaris per la llengua". Presenta tant els punts comuns que comparteixen tots els centres del Consorci per a la Normalització Lingüística com els específics del CNL de l'Alt Penedès i el Garraf.
 
Descripció detallada
En primer lloc, fa una presentació general del programa explicant la filosofia que l'inspira i els objectius generals que persegueix. Tot seguit exposa els orígens de l'actuació al CNL de l'Alt Penedès i el Garraf, l'octubre de 2002 (va ser un dels primers centres a posar-lo en marxa).
 
També explica el paper que hi fan els agents implicats (aprenents, voluntaris i entitats adherides) i el funcionament de l'activitat (la sessió de presentació, el suport que es dóna a les persones que hi intervenen, el seguiment de l'actuació i la sessió de cloenda).
 
A continuació, el document presenta les dades númeriques del desplegament del programa al CNL de l'Alt Penedès i el Garraf en els últims anys, fa una referència a la Festa per la Llengua que la Secretaria de PL va organitzar el 26 de novembre passat i destaca el reconeixement internacional que ha tingut el programa.
 
Per acabar, inclou un recull de premsa, en què es poden llegir els articles més importants que la premsa (sobretot la local) ha dedicat al programa, i un àlbum de fotografies relacionades amb l'activitat.

 

El CPNL

El CNL de l'Alt Penedès i el Garraf és un dels 22 centres que el Consorci per a la Normalització Lingüística té repartits per tot Catalunya. El Consorci es va crear l'any 1989 com a òrgan territorial d'aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, 80 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. A través de la xarxa de centres de normalització lingüística estesa per tot el territori, amb més de 130 punts d'atenció i més de 400 professionals especialitzats, el Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l'extensió territorial del coneixement i l'ús de la llengua catalana.


CNL de l'Alt Penedès i el Garraf
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes