25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dilluns, 25 d'abril de 2016

El mot 'ebrenc' tanca l'activitat "Vint paraules d'Artur Bladé Desumvila"

El Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre (CNLTE) ha finalitzat l'activitat "Vint paraules d'Artur Bladé Desumvila", que s'ha desenvolupat entre els mesos d'octubre de 2015 i maig de 2016, per commemorar el 20è aniversari de la mort de l'escriptor de Benissanet (Ribera d'Ebre).

El mot 'ebrenc' tanca l'activitat

Amb la difusió de la paraula ebrenc, es va tancar el dia 2 de maig de 2016 aquesta campanya, que tenia l'objectiu de difondre l'estil literari i el llenguatge de Bladé i Desumvila (Benissanet, 1907-Barcelona, 2005).

El CNLTE va seleccionar una vintena de paraules i expressions recollides en l'extensa obra bladeriana per difondre-les entre l'alumnat dels cursos de català, el voluntariat lingüístic i el públic en general. Setmanalment, des del dilluns 26 d'octubre de 2015 i fins al dilluns 2 de maig de 2016, es va difondre setmanalment una d'aquestes paraules o expressions a través del programa Llengua.cat, de Ràdio Tortosa, i de les xarxes socials del CNLTE.

Les paraules i expressions es van introduir en una fitxa que inclou un petit fragment literari on l'autor utilitza el lèxic seleccionat, la referència bibliogràfica, el significat i una petita explicació. A banda d'això, es va elaborar un dossier divulgatiu sobre la figura de l'escriptor i es van redactar uns petits comentaris lingüístics de cada entrada per aprofundir en el significat, l'ús, l'àmbit geogràfic, la vivacitat, els sinònims... d'aquest lèxic.

La llista de paraules i expressions que conformen "Vint paraules d'Artur Bladé Desumvila" és la següent: aliret, aljub, anar de marrinxa, arrupir-se, aviar, balair, brumir, empapussar, esbafec, escamnar, escotorit, fer els fetges, fil d'empalomar, futeral, giragonsa,panarra, pampofigo, sallar, tartanya i xeic! 

Per tancar la sèrie es va incloure, a més a més, la paraula ebrenc, un mot que l'escriptor va utilitzar en l'obra Visió de l'Ebre català, publicada pel Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre l'any 1983.

"Vint paraules d'Artur Bladé Desumvila" va comptar amb la col·laboració de l'Associació Artur Bladé i Desumvila, que va cedir la imatge que identifica les fitxes; la seu d'Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre i Ràdio Tortosa.


Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes