25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dilluns, 21 de març de 2016

El Consorci per a la Normalització Lingüística participa en el Dia Mundial de la Poesia

Una parella lingüística del Voluntariat per la llengua i un alumne dels cursos de català del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l'Hospitalet  llegeixen en diverses llengües un poema d'Olga Xirinacs a l'acte central de commemoració   

El Consorci per a la Normalització Lingüística participa en el Dia Mundial de la Poesia

Ester Franquesa amb la parella lingüística i l'alumne del CNL de l'Hospitalet

L'acte central del Dia Mundial de la Poesia, organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes, s'ha fet avui a les 19 hores al Centre Arts Santa Mònica de Barcelona. La commemoració ha comptat amb la presència de la directora de la ILC, Laura Borràs; la directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), Ester Franquesa; la presidenta de la Federació Catalana d'Associacions i Clubs UNESCO, Dolors Reig, i el director tècnic i de relacions externes de la Fundació Catalana Síndrome de Down, Màrius Peralta.

Durant l'acte, que s'ha iniciat amb un minut de silenci en record de les víctimes de l'accident d'autocar de Freginals, no s'ha fet cap parlament institucional per part del CPNL ni de la ILC amb motiu del dol oficial decretat per la Generalitat de Catalunya.

A continuació s'ha projectat un vídeo amb una entrevista a Olga Xirinacs, autora de Preneu les roses, el poema commemoratiu d'enguany. Alguns dels representants de les institucions organitzadores de l'acte i diversos traductors han llegit el poema d'Olga Xirinacs, en diverses llengües. Seguidament, s'ha projectat un vídeo en què Marcela Topor, esposa del president de la Generalitat de Catalunya, n'ha fet la lectura en romanès. El CPNL ha participat en aquest recital poètic amb la intervenció d'una parella lingüística, Matías Arcas Ros, català (voluntari), Valérie Fages Janin, francesa (aprenenta), i un alumne del CNL de l'Hospitalet, JianYong Zhao, xinès, que han recitat el poema de Xirinacs en català, en francès i en xinès. Un cop ha finalitzat la seva lectura, cadascun d'ells ha explicat en català el que el poema li havia suggerit.

Intercalant-se amb les lectures, la cantautora Mirna Vilasis i el compositor Xavi Múrcia han cantat diversos poemes de Montserrat Abelló i Joan Vinyoli. Per cloure l'acte, Laura Borràs ha establert un diàleg amb Olga Xirinacs en què ha destacat la intervenció de la parella lingüística i l'alumne del CNL de l'Hospitalet; aquesta conversa ha acabat amb la lectura del poema per part de la seva autora que ha finalitzat la seva intervenció afirmant que "el sentit del poema és preservar la vida i fer-la nova cada vegada".


Com cada any, el CPNL s'afegeix a la commemoració del Dia Mundial de la Poesia organitzant i participant en més de 40 actes i activitats (de l'11 al 30 de març) arreu del territori. L'objectiu de la participació del CPNL en aquesta celebració és difondre la llengua i donar a conèixer el patrimoni literari català en el marc del programa d'actuació Llengua, cultura i cohesió. Un any més, el bloc del CPNL Emociona't amb la poesia!  també ha recollit les aportacions poètiques de persones vinculades al Consorci i les activitats didàctiques que l'alumnat dels centres de normalització lingüística del CPNL han treballat a l'aula.

Amb aquesta iniciativa, la Institució de les Lletres Catalanes i la Federació Catalana d'Associacions i Clubs UNESCO, amb la col·laboració dels Serveis Territorials del Departament de Cultura, el Departament d'Ensenyament, el Departament de Justícia, Biblioteques de Catalunya, el Consorci per a la Normalització Lingüística, la Conselleria de Participació, Transparència i Cultura del Govern de les Illes Balears, l'Institut Ramon Llull, el Gremi de Llibreters de Catalunya, l'Espai Llull a l'Alguer i la Fundació Catalana Síndrome de Down, proposen convertir el Dia Mundial de la Poesia en una gran festa de la paraula i de les lletres.


Àmbit de Projecció
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes