25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimarts, 19 de gener de 2016

Homenatge a la revista 'GEMINIS' en el marc de l'Any Manuel Pérez Bonfill

La comissió organitzadora de l'Any Manuel Pérez Bonfill 2016 va celebrar el dia 18 de gener de 2016 l'acte "Llegim GEMINIS, la revista de la cultura", a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, en el marc de la commemoració del 90è aniversari de l'escriptor i professor Manuel Pérez Bonfill (Tortosa, 1926).

Homenatge a la revista 'GEMINIS' en el marc de l'Any Manuel Pérez Bonfill

Jesús Massip, cofundador de 'GEMINIS'

Durant l'acte, presidit per la regidora de Cultura, Dolors Queralt, es va recordar el paper que van jugar la revista GEMINIS i els seus promotors, entre els quals Manuel Pérez Bonfill, en l'ambient cultural tortosí de l'època (1952-1961). El periodista Josep Bayerri va ser l'encarregat de rememorar el cicle de conferències que es va celebrar al Centre del Comerç de Tortosa l'any 2002 per homenatjar els membres del que va definir com a la "generació GEMINIS". En aquell cicle de conferències Manel Ollé va parlar sobre Manuel Pérez Bonfill; Àlex Broch, sobre Jesús Massip; Emili Rosales, sobre Gerard Vergés; Albert Roig, sobre Zoraida Burgos; i Mercè Lleixà, sobre Ricard Salvat.

Per la seua banda, el filòleg Lluís Martin Santos va recordar els col·laboradors de la revista. Martín Santos, que va ser regidor de Cultura de l'Ajuntament de Tortosa, va destacar en el seu parlament com a un fet fonamental la publicació de l'edició facsímil de la revista l'any 2005, un volum en el qual també s'hi van incloure tots els dibuixos que va fer Frederic Mauri per a il·lustrar aquest periòdic i la reproducció d'alguns textos que no van poder ser publicats tal com van ser escrits a causa de la censura franquista.

Emigdi Subirats i Manel Ollé van llegir textos i poemes publicats a GEMINIS, i la cantautora Montse Castellà va interpretar dos cançons amb poemes publicats a GEMINIS, concretament La barca, basada en textos de Jesús Massip i Gerard Vergés, i Lo meu poble està a la cantonada d'un mapa, a partir d'escrits de Jesús Massip, Gerard Vergés i Manuel Pérez Bonfill.

Finalment, Jesús Massip, cofundador de la revista juntament amb el desaparegut Gerard Vergés, va fer ús de la paraula per agrair la celebració de l'homenatge i la presència del públic assistent. Jesús Massip va recordar que la censura només permetia publicar en català poesia, per la qual cosa va haver de convertir en poema una esquela per recordar la mort del poeta Carles Riba. Curiosament, aquesta va ser la primera esquela publicada en català després de la Guerra Civil en un mitjà de comunicació.

GEMINIS era una revista literària i cultural fundada a Tortosa pels escriptors Gerard Vergés i Jesús Massip. Es van editar 43 números de la publicació entre 1952 i 1961. Hi van col·laborar escriptors i intel·lectuals de prestigi com Joan Baptista Manyà, Manuel Ribas Piera, Alfons Carles Comín, Francisco Casamajó i Manuel Pérez Bonfill, entre altres.

L'acte el va organitzar la comissió organitzadora de l'Any Manuel Pérez Bonfill 2016, de la qual en forma part el Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre (CNLTE).


Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes