25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimecres, 16 de juliol de 2008

Cloenda de la primera edició del “Voluntariat per la llengua” a Canyelles

17 parelles han compartit el català en les seves converses durant deu setmanes

Les 17 parelles, que van començar al mes de maig i s’han mantingut fins al final, han manifestat que tenen molt d’interès a continuar participant en el voluntariat lingüístic.
Cloenda de la primera edició del “Voluntariat per la llengua” a Canyelles

Cloenda del programa a Canyelles

L’Ajuntament de Canyelles, per mitjà de la Regidoria de Cultura, conjuntament amb el Servei de Català del Garraf i de Vilanova i la Geltrú, del Centre de Normalització Lingüística de l’Alt Penedès i el Garraf, van organitzar la cloenda de la primera edició del programa “Voluntariat per la llengua” en aquesta població del Garraf.

Durant l’acte, que va ser presidit per la regidora de l’àrea i va tenir lloc a la Sala de Plens de l’Ajuntament, les representants del CNL de l’Alt Penedès i el Garraf van fer una valoració molt positiva del desplegament del programa a Canyelles, per la dedicació i l’impuls que totes les persones que han participat en aquesta primera edició han donat a la trobada de les parelles. La coordinadora del “Voluntariat per la llengua” al Garraf va recordar que el programa és obert tot l’any i, tot seguit, va lliurar els diplomes de participació a les parelles lingüístiques, conjuntament amb alguns obsequis relacionats amb campanyes que tenen a veure amb el foment de l’ús social del català.

Finalment, la regidora va agrair el compromís i la disposició a totes les persones que han fet possible que Canyelles també s’hagi sumat a la xarxa de municipis catalans que despleguen la iniciativa de tenir el català com a llengua vehicular i d’unió en les converses. L’acte va acabar amb un petit refrigeri en què tothom va coincidir a recomanar la iniciativa com una activitat que genera una actitud molt positiva i enriquidora al voltant del català.

Des del maig, cada setmana un raig

Les 17 parelles, que van començar al mes de maig, s’han mantingut fins al final i tothom va manifestar que tenia molt d’interès a continuar participant en el voluntariat lingüístic. Aquestes primeres parelles opinen que, durant aquest període, les converses no tan sols han assolit alguns dels seus objectius principals, és a dir, parlar sense vergonya en català i mantenir la llengua amb naturalitat, sinó que també han significat una oportunitat per descobrir i compartir altres aspectes relacionats amb les tradicions, els indrets, els costums, etc. Algunes expressen que han descobert també que el català és una llengua per compartir sense obstacles qualsevol vivència o ocurrència, sigui quin sigui l’origen de qui la transmet, perquè tothom té la capacitat d’aprendre i de parlar en català.

Un dels testimonis comentava que “després de trenta anys de viure a Catalunya, ara ja he saltat la barrera i ja no tinc vergonya d’expressar-me en català en cap situació, gràcies a la mà estesa de la meva parella lingüística”. Altres manifestaven que durant aquests mesos les trobades per parlar en català els han permès iniciar-se en algun esport i practicar-lo, com ara el joc de la petanca, que els ha divertit i els ha ofert una ocasió per incorporar el català sense obstacles en qualsevol de les seves relacions socials.

Obert tot l’any

El “Voluntariat per la llengua” és un programa sense fronteres i obert a qualsevol persona que estigui disposada a parlar en català en qualsevol situació comunicativa en què es pugui trobar. Hi poden participar persones majors de 18 anys disposades a compartir amb una altra persona una hora de conversa a la setmana, amb l’únic compromís de mantenir-hi sempre el català. L’espai de conversa entre dues o a vegades tres persones afavoreix que la que està aprenent a parlar en català se senti més còmoda, perdi la vergonya i adquireixi fluïdesa i seguretat i, d’altra banda, amb aquesta pràctica, l’altra persona, que ja utilitza habitualment el català, s’adona que parlar i mantenir el català a les converses és més senzill i natural del que podria semblar. Tota la informació relacionada amb el funcionament i el desplegament d’aquest programa es pot consultar directament visitant el web www.vxl.cat.

El CPNL

El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l'any 1989 com a òrgan territorial d'aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, 81 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. A través d'una xarxa de 22 centres de normalització lingüística estesa per tot el territori, amb més de 130 punts d'atenció i més de 400 professionals especialitzats, el Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l'extensió territorial del coneixement i l'ús de la llengua catalana.
 
CNL de l'Alt Penedès i el Garraf
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes