25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dijous, 26 de juny de 2008

Final dels cursos de català i del “Voluntariat per la llengua” (curs 2007-2008) al CNL de l’Alt Penedès i el Garraf

Diversos actes durant el mes de juny clouen el curs acadèmic

Conferències, lectures de textos, sopars, excursions... serveixen per donar relleu al final de les activitats acadèmiques i de les trobades de les parelles i deixar un bon ambient per preparar la represa de tot plegat un cop passat l’estiu.
Final dels cursos de català i del “Voluntariat per la llengua” (curs 2007-2008) al CNL de l’Alt Penedès i el Garraf

Lectura de textos literaris a Vilafranca

Durant el mes de juny, diversos actes en diferents poblacions del Garraf i de l’Alt Penedès celebren el final dels cursos de català per a persones adultes 2007-2008 i l’acabament del primer semestre 2008 del programa “Voluntariat per la llengua”. Conferències, lectures de textos, sopars, excursions... serveixen per donar relleu al final de les activitats acadèmiques i de les trobades de les parelles i deixar un bon ambient per preparar la represa de tot plegat un cop passat l’estiu.

Actes diversos


A Vilanova i la Geltrú, el final de curs i del voluntariat es va celebrar en dos actes. El dia 4 de juny, es va fer una festa de fi de curs al Centre Cívic Sant Joan en què va actuar l’Home del Sac (actuació musical de sac de gemecs i flabiol). Els alumnes, voluntaris i aprenents van aportar productes relacionats amb els seus països d’origen per fer un berenar-sopar. Durant l’acte també es van lliurar els premis del concurs literari de Sant Jordi "Un conte per parlar de... Vilanova i la Geltrú", i una alumna va fer una exhibició de dansa oriental.

L’endemà, a la biblioteca Armand Cardona Torrandell, es va representar l’espectacle “Un passeig per La plaça del Diamant”, lectura de fragments de la novel·la de Mercè Rodoreda a càrrec de Gemma Sangerman, amb l’acompanyament de la viol•loncelista Anna Carné.

A Vilafranca del Penedès, el mateix dia 5 de juny, diversos alumnes i persones que havien participat en les parelles lingüístiques van fer una lectura de textos literaris, que havien estat preparant durant les setmanes prèvies, i, posteriorment es va celebrar un sopar que va reunir més de 100 persones, durant el qual es van projectar reportatges i fotografies relacionades amb els cursos i el Voluntariat. Tot plegat es va dur a terme al local del restaurant Sharlotte.

A Sant Sadurní d’Anoia, també el dia 5 de juny, una conferència va servir per cloure els cursos i el “Voluntariat per la llengua”. En aquest cas, el catedràtic de geografia a la Universitat de Perpinyà i membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans, Joan Becat, va parlar de "Els Països Catalans vistos des del nord", a la Biblioteca Ramon Bosch de Noya.

Finalment, a Sant Pere de Ribes, el dia 19 de juny, i concretament a la sala d’actes de l’Ajuntament a les Roquetes, es va fer la cloenda del Club de lectura fàcil en català, dels cursos de català per a persones adultes i del “Voluntariat per la llengua”, amb la lectura de fragments de La plaça del Diamant de Mercè Rodoreda, amb acompanyament de violoncel, acordió i capsetes de música.

Excursió a Santes Creus i Montblanc


Una altra de les activitats que s’han organitzat ha estat una excursió al monestir de Santes Creus i a la vila de Montblanc, que va es va fer el diumenge 8 de juny. Així doncs, durant el matí i migdia, 31 persones dels cursos i del Voluntariat de Vilanova i Vilafranca van fer una visita guiada al monestir cistercenc situat a la comarca de l’Alt Camp, durant la qual van veure el magnífic audiovisual que es presenta als visitants, i, a la tarda, van fer una altra visita guiada a la capital de la Conca de Barberà.

Aquest conjunt d’actes els ha organitzat el Centre de Normalització Lingüística de l’Alt Penedès i el Garraf (per mitjà dels diferents serveis i oficines i les coordinacions dels programes i de les àrees), amb la col·laboració de les biblioteques locals, els ajuntaments i les diverses comissions creades en diferents poblacions per programar activitats que complementin tant els cursos com les trobades de les parelles del Voluntariat.

Cal indicar que, malgrat que durant el mes de juny es fan aquests actes de final de curs, l’activitat del CNL pel que fa a l’oferta de cursos i a l’organització de parelles lingüístiques no s’atura del tot, ja que durant l’estiu es programen cursos (sobretot dels nivells inicials) i les persones que ho desitgen continuen trobant-se per parlar en català.

El CPNL


El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l'any 1989 com a òrgan territorial d'aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, 81 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. A través d'una xarxa de 22 centres de normalització lingüística estesa per tot el territori, amb més de 130 punts d'atenció i més de 400 professionals especialitzats, el Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l'extensió territorial del coneixement i l'ús de la llengua catalana.
 
CNL de l'Alt Penedès i el Garraf
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes