25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dijous, 22 d'octubre de 2015

"Vint paraules d'Artur Bladé Desumvila" per commemorar el 20è aniversari de la mort de l'escriptor de Benissanet

El Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre (CNLTE) impulsa l'activitat "Vint paraules d'Artur Bladé Desumvila" amb motiu de la commemoració del 20è aniversari de la mort de l'escriptor de Benissanet (Ribera d'Ebre). L'activitat pretén difondre l'estil literari i la llengua que utilitzava Bladé a les seues obres.

El CNLTE ha seleccionat una vintena de paraules i expressions recollides en l'extensa obra bladeriana amb l'objectiu de difondre-les entre l'alumnat dels cursos de català, el voluntariat lingüístic i el públic en general. Setmanalment, a partir del dilluns 26 d'octubre, es difondrà una d'aquestes paraules o expressions a través del programa Llengua.cat de Ràdio Tortosa i de les xarxes socials del CNLTE i de les entitats col·laboradores.

Les paraules i expressions s'han introduït en una fitxa que inclou un petit fragment literari on l'autor utilitza el lèxic seleccionat, la referència bibliogràfica, el significat i una petita explicació. A banda d'això, s'ha elaborat un dossier divulgatiu sobre la figura de l'escriptor i s'han redactat uns petits comentaris lingüístics de cada entrada fent esment a l'ús, l'àmbit geogràfic, la vivacitat, els sinònims... d'aquest lèxic.

La llista de paraules i expressions que conformen "Vint paraules d'Artur Bladé Desumvila" és la següent: aliret, aljub, anar de marrinxa, arrupir-se, aviar, balair, brumir, empapussar, esbafec, escamnar, escotorit, fer els fetges, fil d'empalomar, futeral, giragonsa,panarra, pampofigo, sallar, tartanya i xeic!

"Vint paraules d'Artur Bladé Desumvila" compta amb el suport i la col·laboració de l'Associació Artur Bladé i Desumvila, que ha cedit la imatge que identifica les fitxes; la seu d'Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre i Ràdio Tortosa.


Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes