25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Divendres, 24 de juliol de 2015

Ciutat Vella recupera el joc tradicional amb Víctor Baroja

El dimecres 22 de juliol, en el marc de la campanya I tu, jugues en català?, la Delegació de Ciutat Vella del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona va organitzar un Taller de jocs tradicionals a l'Espai Avinyó Llengua i Cultura, a càrrec de Víctor Baroja, membre de l'associació Companyia de Jocs l'Anònima.

Ciutat Vella recupera el joc tradicional amb Víctor Baroja

Amb motiu del 125è aniversari del naixement de Joan Amades, l'expert Víctor Baroja va anar desgranant l'obra del folklorista L'auca de jocs de la Mainada per acostar els assistents a una sèrie de jocs tradicionals i populars. Així, durant prop de dues hores els assistents van poder interpretar i posar en pràctica diferents jocs, alhora que van comprovar la seva actual validesa. Entre d'altres, van redescobrir jocs com ara la taba, la morra, el patacó, el trompitxol i els virolets, entre d'altres.

L'expert i apassionat del joc, Víctor Baroja, va presentar un ampli ventall de jocs, tot situant-los en el context històric i sociocultural, reivindicant el paper vertebrador del joc en la vida quotidiana. El taller va recuperar jocs que han perviscut al llarg del temps, i també va posar l'accent en el nexe amb altres cultures, amb exemples com l'alquerc, que prové del món àrab, la taba, que ja apareix en inscripcions gregues, i la barrisca que es jugava en època romana.

Els participants, distribuïts en diferents taules de grups reduïts, van poder recuperar el plaer de jugar, alhora que van recordar antics jocs d'infantesa i en van descobrir de nous. El membre de la Companyia de Jocs l'Anònima Víctor Baroja  va fer possible una experiència molt enriquidora que va permetre als assistents d'establir ponts culturals amb els jocs dels respectius països, aprendre el vocabulari específic del joc, relacionar-se amb la resta de companys i, en definitiva, passar una molt bona estona jugant en català redescobrint el joc com a element fonamental del patrimoni cultural català.

Finalment també va animar a tothom a participar en el 4t Festival del Joc DAU Barcelona, que tindrà lloc els dies 12 i 13 de desembre, i on, entre d'altres activitats, oferiran tallers de jocs.


Delegació de Ciutat Vella del CNL de Barcelona
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes