25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Divendres, 12 de juny de 2015

El Museu Arxiu Tomàs Balvey acull la cloenda del VxL de Cardedeu

Voluntaris i aprenents visiten l'exposició "Oficis a Cardedeu" i després comparteixen tertúlia, a les taules del jardí del Museu, per parlar de la seva experiència com a participants en el programa Voluntariat per la llengua (VxL)

El Museu Arxiu Tomàs Balvey acull la cloenda del VxL  de Cardedeu

Ahir dijous, 11 de juny, a la tarda, una vintena de voluntaris i aprenents es van reunir al Museu Arxiu Tomàs Balvey per fer la cloenda de la 22a edició del VxL, que va començar a mitjan març, amb 20 parelles lingüístiques.

Després de donar la benvinguda a tothom, va començar la visita a l'exposició sobre els oficis, amb el guiatge de la directora, Teresa Blanch, que va explicar que l'exposició pretén recuperar, a través d'objectes, textos, imatges i cartells, la història dels oficis tradicionals al municipi, des dels que eren necessaris en una població de caire rural fins als que van sorgir en el context social dels anys 50. Alguns dels oficis que apareixen a la mostra: espardenyers, esclopers, boters, terrissaires, sastres, modistes, planxadores...

A continuació, a les taules del jardí del Museu, voluntaris i aprenents van parlar, distesament, de la seva experiència com a participants en el VxL. Van coincidir a dir que és un bon programa per practicar la conversa en català, que és gratificant veure com l'aprenent millora el seu aprenentatge de la llengua, van comentar les activitats que fan amb la parella lingüística..., però també van fer incidència a la falta d'actitud de molts catalanoparlants, que sovint canvien de llengua davant de persones d'origen estranger, cosa que no n'afavoreix la integració.

També es va donar la paraula a Oriol Gasull,  membre d'Òmnium Cultural i nou voluntari per la llengua, que va explicar l'acte que es farà de rebuda de la Flama del Canigó a Cardedeu, que tindrà lloc el dia 23 de juny, revetlla de Sant Joan. Va comentar que és una festa popular arrelada als Països Catalans, vinculada al solstici d'estiu, que té l'element del foc com a símbol preeminent. I va aprofitar l'ocasió per convidar una parella lingüística, en representació del VxL, a ser portadora d'una de les torxes amb la Flama, durant la cercavila festiva que es farà pels carrers cèntrics del poble, juntament amb altres membres de les entitats participants. La cercavila acabarà a la plaça de l'Ajuntament amb la lectura d'un manifest a càrrec dels germans Castells, escenògrafs.

I l'acte de cloenda es va acabar amb una foto de grup i amb propostes d'activitats per al segon semestre.


Assumpta Relats
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes