25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dijous, 21 de maig de 2015

El Lèxic de la indústria tèxtil a Mollet del Vallès ja el podeu trobar en l'apartat Diccionaris en línia del TERMCAT

La xerrada El tèxtil en la parla popular, a càrrec de Manel Domènech, tot un èxit!

El <i>Lèxic de la indústria tèxtil a Mollet del Vallès</i> ja el podeu trobar en l'apartat Diccionaris en línia del TERMCAT

Memòria del tèxtil a Mollet

Dins la programació de la Memòria del tèxtil a Mollet de El Lledoner, el dimecres 20 de maig es va fer la presentació del diccionari en línia Lèxic de la indústria tèxtil a Mollet del Vallès, a càrrec de Maria Navas, cap d'Àrea de Recerca i Gestió Terminològica del TERMCAT i Montserrat Pocurull, responsable del Servei de Català de Mollet (CPNL). 

Aquest diccionari conté 107 termes del món de la indústria tèxtil a Mollet del Vallès, resultat del treball conjunt del Consorci per a la Normalització Lingüística (CNL del Vallès Orienta-Servei Local de Català de Mollet del Vallèsl) i el Centre d'Estudis Molletans, amb l'assessorament del TERMCAT. Cada article conté les denominacions en català i la definició. També s'hi ha incorporat sinònims, si n'hi ha, i anotacions o fraseologia a l'apartat Notes. Algunes entrades recullen, a més, fotografies que il·lustren la nomenclatura. Així, per exemple, a la portada hi tenim una foto de la fàbrica El Cotó de Mollet (foto de Santiago Valls); a l'entrada bobina hi tenim un foto de la Sala de bobines de Can Fàbregas (foto Carles Martí); a l'entrada seda hi tenim una foto del vestit de núvia de la reina Fabiola, fet amb seda teixida a Can Fàbregas de Mollet (foto del Museu Cristóbal Balenciaga)..

Des de la pestanya "Presentació", apartat Introducció, s'explica com va sorgir aquest projecte (marc de les jornades anuals del Centre d'Estudis Molletans dedicades, l'any 2014, al món tèxtil); l'objectiu, el contingut i el resultat final del recull lèxic. També s'hi ha incorporat un apartat de "Documentació sobre el projecte". 

Des de la pestanya "Consulta de termes", pot accedir a les fitxes terminològiques de tres maneres diferents: mitjançant l'accés a la llista alfabètica de totes les denominacions; mitjançant l'accés temàtic, o mitjançant cerques simples o avançades al quadre "Text de la consulta". Des de l'accés temàtic, les fitxes es poden consultar ordenades segons l'arbre de camp que ha guiat la selecció de la nomenclatura: fibres i fils; processos tèxtils; maquinària tèxtil; teixits, i oficis i càrrecs.

A banda de la cerca en el diccionari, es pot consultar tot el contingut terminològic de l'obra en el web del Centre d'Estudis Molletans de  l'Ajuntament de Mollet, en el web del Consorci per a la Normalització Lingüística i  també des del Cercaterm del TERMCAT.

A continuació, Manel Domènech ens va fer una magnífica xerrada sobre El tèxtil en la parla popular. A través d'una història de fils i telers entre una teixidora i un possible pretendent, el Manel ens va fer un joc de paraules amb locucions del món tèxtil molt ben ordida. Com en dirien en el món tèxtil, de fil de vint.

Us animem a consultar el Lèxic en línia i us convidem a fer-hi les aportacions que considereu adients.

Col·laboració: Ajuntament de Mollet, Centre d'Estudis Molletans, El Lledoner, Consorci per a la Normalització Lingüística i TERMCAT

Recull de fotosConsorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes