25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Divendres, 8 de maig de 2015

Les Terres de l'Ebre són la zona de Catalunya on hi ha un percentatge més alt de persones que tenen el català com a llengua habitual

 Els dies 5 i 6 de maig de 2015 va tenir lloc al poble de Jesús (Baix Ebre) la III Jornada in Memoriam del filòleg Josep Panisello, amb el títol "La llengua catalana. Context sociopolític i dinàmica sociolingüística".

Les Terres de l'Ebre són la zona de Catalunya on hi ha un percentatge més alt de persones que tenen el català com a llengua habitual

Un moment de la presentació

En aquest marc, la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura va presentar la ponència "La llengua catalana a les Terres de l'Ebre segons l'Enquesta d'usos lingüístics de la població 2013 (EULP2013)". Els tècnics de la DGPL Joan Solé i Anna Torrijos van donar a conèixer els principals resultats referits al territori ebrenc d'aquesta enquesta oficial, duta a terme entre el juny i el novembre de 2013.

Segons l'EULP 2013, les Terres de l'Ebre són l'àmbit territorial de Catalunya on hi ha un percentatge més alt de persones que tenen el català com a llengua habitual. Joan Solé va assegurar que l'Ebre és la zona on el català té més "vivesa" i on compta amb un "poder d'atracció" superior. Les dades de l'enquesta quantifiquen en un 73,8% els habitants de les Terres de l'Ebre que tenen el català com a llengua habitual, per sobre dels territoris on el català és la llengua majoritària: Comarques Centrals (63%), Ponent (61,9%), l'Alt Pirineu i Aran (61,3%) i Comarques Gironines (51,5%).

La majoria de la població de 15 anys i més de les Terres de l'Ebre declara entendre, saber parlar, llegir i escriure el català, en major proporció que al conjunt de Catalunya: entendre (96,7 %), saber parlar (91,5%), llegir (87,1%) i escriure (69,4%). Des del 2008, augmenta la població amb habilitats d'entendre, parlar i llegir en català.

A més, el coneixement de la llengua catalana ha augmentat en els últims anys a l'Ebre. Un total de 33.453 persones que no el tenien com a llengua inicial quan eren petits, el saben parlar actualment. En el conjunt de Catalunya, la xifra de persones que no tenien el català com a llengua inicial i actualment el saben parlar és de 3 milions.

A les Terres de l'Ebre l'any 2003 la població nascuda a l'estranger representava un 9,2% sobre el conjunt de la població, mentre que el 2013 representen un 19,3% de la població (més de 20.000 persones més). El gran creixement de la població nadiua a l'estranger es va donar entre els anys 2003 i 2009. La població total de Terres de l'Ebre al 2013 era de 188.878 persones.

El nombre de persones que tenen el català com a llengua habitual i d'identificació supera els que la tenen com a llengua inicial. Així, hi ha 10.211 persones més que tenen el català, sol o compartit amb el castellà, com a llengua habitual de les que el tenen com a inicial. En aquest sentit, Anna Torrijos va destacar el fet que aproximadament un 40% de les persones que viuen a Catalunya nascudes a la resta de l'Estat espanyol asseguren en l'enquesta que la seva llengua habitual és el català, un percentatge que en la seva opinió és "altíssim i "no passa enlloc més".

L'EULP 2013 és una activitat estadística oficial integrada en el Programa anual d'actuació estadística 2013, que desplega la Llei del Pla estadístic de Catalunya 2011-2014. Els organismes responsables de l'enquesta són el Departament de Cultura, per mitjà de la DGPL, i l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat).

A les Terres de l'Ebre la mostra teòrica era de 528, amb un error del 4,35% per resultats globals amb un interval de confiança del 95,5%. La mostra efectiva ha estat de 499 enquestes, que representa una taxa de resposta del 95%. La mostra teòrica total de l'enquesta consta de 7.500 enquestes, amb un error de l'1,16%, amb un interval de confiança del 95,5%. La mostra final és de 7.492 enquestes.


Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes