25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimecres, 22 d'abril de 2015

Una parella lingüística del VxL llegeix Muntaner a l’acte de Sant Jordi del Parlament de Catalunya

El CPNL  participa en la tradicional lectura que organitzen conjuntament el Parlament de Catalunya i la Institució de les Lletres Catalanes amb motiu de la diada de Sant Jordi

Una parella lingüística del VxL llegeix Muntaner a l’acte de Sant Jordi del Parlament de Catalunya

Lacramioara Stoica i Joan Ceron llegeixen Muntaner a la Sala Auditori del Parlament de Catalunya

El Parlament de Catalunya i la Institució de les Lletres Catalanes han organitzat aquest dimecres l'onzena edició de "Lletres al Parlament", una activitat de foment de la lectura que difon autors i obres cabdals de la literatura catalana.

L'edició d'enguany de "Lletres al Parlament" s'ha emmarcat dins dels actes de commemoració del 750è aniversari del naixement de Ramon Muntaner, nascut a Perelada el 1265. Així doncs, la lectura escollida per a la celebració ha estat alguns fragments de la Crònica de Ramon Muntaner adaptada al català modern per Jordi Llavina.

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha presidit aquest acte institucional de celebració de la diada de Sant Jordi i, conjuntament amb el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, han obert la lectura a la Sala Auditori del Parlament de Catalunya. En els seus parlaments, Gispert ha desitjat que l'Any Muntaner sigui un any positiu per a la nostra cultura i la nostra llengua. El conseller de Cultura ha encoratjat els assistents a gaudir de la diada de Sant Jordi i ha afirmat que "un llibre és eixamplar l'experiència de la vida". Sobre Ramon Muntaner, Mascarell ha destacat la gran capacitat narrativa de l'autor de la Crònica que ens descriu apassionadament la força d'aquest país en aquella època.

Des de l'any 2010 el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) col·labora amb la Institució de les Lletres Catalanes en aquesta celebració. Enguany, una parella lingüística del Voluntariat per la llengua (VxL) del CNL Eramprunyà, formada per Lacramioara Stoica (aprenenta romanesa del VxL i alumna dels cursos de català del Consorci) i Joan Ceron (voluntari des del 2008), i la directora general de Política Lingüística i presidenta del CPNL, Ester Franquesa, han participat en aquesta lectura.

Diputades i diputats de diferents grups parlamentaris, l'alcalde de Peralada i altres membres de la societat civil i cultural catalana també han llegit fragments de l'obra de Ramon Muntaner davant les 150 persones que s'han aplegat a la Sala Auditori. Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, ha tancat la lectura amb un fragment de la Crònica que narrava l'insòlit engendrament del rei Jaume I.

El periodista Toni Puntí ha presentat i conduït l'acte. Arianna Savall i Ferran Savall han acompanyat la lectura de l'obra de Ramon Muntaner amb la interpretació de diversos interludis musicals inspirats en l'època medieval.

Amb aquesta participació del CPNL a l'acte "Lletres al parlament", el CPNL vol fer palès que el programa VxL és una eina de cohesió social a través a de la llengua i de la cultura: vincular aprenentatge i ús de la llengua amb la cultura és una bona manera d'establir ponts entre la població nouvinguda i la d'acollida.


Àmbit de Projecció
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes