25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimarts, 13 de maig de 2008

Voluntaris i aprenents descobreixen a Sant Pol de Mar l’obra del filòleg Joan Coromines

Diumenge una vintena de participants en el programa Voluntariat per la llengua i alumnes dels cursos de català del CNL del Maresme van visitar la Fundació Pere Coromines. Situada a Sant Pol del Mar, la fundació té per objectiu la preservació, la divulgació i la continuació de la feina gegantina de Joan Coromines, així com la vetlla i la salvaguarda del seu llegat intel·lectual i moral.
Voluntaris i aprenents descobreixen a Sant Pol de Mar l’obra del filòleg Joan Coromines

Voluntaris i aprenents van quedar sorpresos davant de la ingent obra de Joan Coromines

A partir de l’exposició divulgativa que es va fer amb motiu del centenari del naixement de l’eminent filòleg català, l’estudiós de la seva obra i coordinador de la Fundació, Josep Ferrer i Costa, va fer un recorregut cronològic per la vida i l’obra de Joan Coromines.
Alumnes i voluntaris van poder veure les dues calaixeres originals que va fer servir Cormines per emmagatzemar les fitxes, a partir de les quals va elaborar obres cabdals de la filologia catalana. També van poder consultar les cèdules, escrites pel filòleg mateix, que es conserven en una habitació de la Fundació, en la qual s’ha reproduït el despatx de Joan Coromines.
Coromines va ressaltar en el camp de la lexicografia i, concretament, en l’estudi de l’etimologia i l’onomàstica. La seva aportació més important, fins i tot cabdal dins d’aquest camp, es concreta en la realització dels seus grans diccionaris etimològics. Concretament, en el Diccionari crítico etimológico de la lengua castellana —refós posteriorment en el Diccionari crítico etimológico castellano e hispánico―, el Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana, El parlar de la Vall d’Aran i l’Onomasticon Cataloniae, estudi etimològic de tots els topònims dels Països Catalans.
La Fundació Pere Coromines, d’Estudis Filosòfics, Històrics, Literaris i d’Investigació Lingüística (FPC) va ser creada pel lingüista Joan Coromines poc abans de la seva mort i porta, per exprés desig testamentari, el nom del seu pare, l’escriptor, polític i economista Pere Coromines i Montanya (Barcelona, 1870 - Buenos Aires, Argentina, 1939), per qui el seu fill Joan sentia una especial veneració. La seu de la fundació és l’antiga casa d’estiueig dels Coromines, i es va inaugurar el setembre de 2006.

Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes