25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimarts, 24 de març de 2015

EL CPNL participa en l’acte central del Dia Mundial de la Poesia

Una parella lingüística del Voluntariat per la llengua i una alumna dels cursos de català del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Barcelona llegeixen en diverses llengües un poema de Jaume Pont a l'acte central de celebració

EL CPNL participa en l’acte central del Dia Mundial de la Poesia

Una alumna i una parella del CNL de Barcleona llegeixen el poema Illa escrita

L'acte central del Dia Mundial de la Poesia, organitzat per l' Institució de les Lletres Catalanes, es va fer dissabte passat a les 18.30 hores a l'Arts Santa Mònica de Barcelona. La celebració va comptar amb la presència de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Laura Borràs; la directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), Ester Franquesa; la directora general de la Fundació Catalana Síndrome de Down, Katy Trias Trueta; i la presidenta de la Federació Catalana d'Associacions i Clubs UNESCO, Dolors Reig.

L'acte es va iniciar amb un tast musical a càrrec dels alumnes de l'Escola Municipal de Música de Valls. Després les autoritats assistents van prendre la paraula, entre elles Ester Franquesa, presidenta del CPNL. En la seva intervenció, Franquesa va destacar que "sense llengua no hi ha poesia" i va afegir que "el CPNL promou la llengua amb cursos, amb el Voluntariat per la llengua i enllaça la llengua amb la cultura". Finalment va afirmar que amb la participació del CPNL a l'acte central del Dia Mundial de la Poesia "unim persones que aprenen la llengua al Consorci i fan poesia, reciten poesia i construeixen poesia".

A continuació, diversos representants de les institucions organitzadores de l'acte van llegir el poema commemoratiu d'enguany, Illa escrita de Jaume Pont, en diverses llengües. El CPNL va participar en aquesta lectura amb l'intervenció d'una parella lingüística i una alumna del CNL de Barcelona, la Yukyko Takahashi, peruana (voluntària), la Diana Salagub, moldava (aprenenta), i la Fen Qi, xinesa (alumna), que van recitar el poema de Pont en català, en quítxua, en romanès i en mandarí.

Seguidament, el compositor Xavi Múrcia va musicar el poema Illa escrita i a continuació el poeta Jaume Pont  i la directora de la ILC, Laura Borràs, van dialogar sobre el poema Illa escrita. Borràs va fer una lectura de la seva interpretació del poema, mentre el recitava, explicava al públic assistent els records i les imatges que la lectura li evocava al públic assistent.   

El conseller de cultura Ferran Mascarell va cloure l'acte. En el seu parlament, el conseller va agrair a totes les organitzacions implicades en la celebració del Dia mundial de la Poesia la seva feina. Mascarell va afirmar que "la poesia és una font constituent de la consciència i la intel·ligència humana i és expressió íntima de la humanitat. Finalment va concloure que "un país amb poesia és un país més culte, més creatiu, més pròsper, més cohesionat i més universal".


Com cada any, el CPNL s'afegeix a la commemoració del Dia Mundial de la Poesia organitzant i participant en 60 actes i activitats a l'aula arreu del territori. L'objectiu de la participació del CPNL en aquesta celebració és la difusió de la llengua i donar a conèixer el patrimoni literari català en el marc del programa d'actuació Llengua, cultura i cohesió. Podeu consultar l'agenda d'actes de celebració del DMP del CPNL (del 9 al 25 de març) en aquest enllaç.

Un any més, el bloc del CPNL Emociona't amb la poesia! ha recollit les aportacions poètiques de persones vinculades al CPNL i les activitats didàctiques que l'alumnat dels centres de normalització lingüística del Consorci han treballat a classe.El Dia Mundial de la Poesia és una celebració que té lloc cada 21 de març des de l'any 1999, quan la Conferència General de la UNESCO el va proclamar amb propòsit de mantenir la diversitat lingüística i protegir la poesia  com una eina  important d'expressió per a totes les llengües. Des de l'any 2007, la Institució de les Lletres Catalanes i la Federació Catalana d'Associacions i Clubs UNESCO impulsen aquesta celebració a les terres de parla catalana organitzant diferents accions presencials i a través de la xarxa  amb l'objectiu de difondre el fet poètic. Hi col·laboren els Serveis Territorials del Departament de Cultura, el Departament d'Ensenyament, el Departament de Justícia, Biblioteques de Catalunya, el Consorci per a la Normalització Lingüística, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, l'Institut Ramon Llull, el Gremi de Llibreters de Catalunya, l'Espai Llull a l'Alguer i la Fundació Catalana Síndrome de Down.
 


Àmbit de Projecció
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes