25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dijous, 8 de maig de 2008

Roger de Gràcia exposa l'anecdotari de 'Caçadors de paraules' al públic tarragoní

La xerrada del 'caçador' tanca el cicle de conferències d'aquest curs 2007-2008

Davant d'una cinquantena d'alumnes, voluntaris i tarragonins, Roger de Gràcia va exposar, el dia 7 de maig, les anècdotes i vivències que ha viscut com a presentador del popular programa de TV3 Caçadors de paraules.
Roger de Gràcia exposa l'anecdotari de 'Caçadors de paraules' al públic tarragoní

Roger de Gràcia va fer la seva intervenció a la sala d'actes de l'Antiga Audiència

Amb aquesta xerrada, el SLC de Tarragona tanca les xerrades i presentacions que ha programat durant el curs 2007-2008 per als seus alumnes i voluntaris lingüístics, en què han intervingut Matthew Tree, Asha Miró i Anna Soler-Pont, i Màrius Serra.

Amb un to desenfadat i cordial, Roger de Gràcia, interpel·lant i fent participar el públic, va començar exposant un petit balanç quantitatiu de les dues temporades que el programa ha estat en antena: 38 programes, 15.000 quilòmetres, més de 800 entrevistes, 200 o 300 "buenos" i uns 400 "vale" que se li han escapat a ell...

Per al presentador, el programa li ha reportat diverses satisfaccions, com conèixer gent i parlars d'arreu, però una de les principals és haver aconseguit fer un programa de televisió sobre la llengua que ha tingut èxit d'audiència i que ha atret públic de totes les edats, fins i tot preadolescents, adolescents i joves.

   Canviar alguns xips mentals


També es va mostrar esperançat que, amb el programa, s'hagi pogut canviar el xip de molts parlants dels dialectes que no són el central, que tenen la mala consciència lingüística —injustificada— de pensar que "aquí no parlem bé".

El caçador va parlar de les seves paraules caçades preferides, com escorrompartida o xalar, les provinents del caló com halar, pirar, camelar o pringar, les inventades que no existeixen ni en català ni en castellà normatius, i les frases fetes de l'estil de "tocar ferro" (més genuïna en català que no pas "tocar fusta").

Pel que fa a capítols sencers, va destacar els més "especials" de gravar, com el dels gitanos de Perpinyà i Tàrrega, el que van gravar a la festa de Moros i Cristians d'Alcoi, el del naixement de les paraules o el dels insults; entre els més complicats va destacar el dels pescadors de Castelló i el de la matança del porc a Mallorca, i també el dels gitanos per la seva particular idiosincràsia.

D'entre els capítols monogràfics va destacar el dels jocs (amb perles com la morra i el bòlit), el de la llengua dels polítics i els dedicats al parlar de la Franja i a l'aranès.

   Tercera temporada?


La xerrada va acabar amb un intercanvi de preguntes i aportacions lèxiques entre el públic i el caçador i recomanacions de comprar el llibre del programa, "que conté un 20% més de material que els programes, coses que no hi cabien però volíem difondre", va apuntar.

Roger de Gràcia va explicar que encara queda un especial  de Caçadors de paraules, dedicat a la lectura dels catalans, que s'ha d'emetre el 25 o 26 de maig, durant la setmana que TV3 dedicarà a la lectura. Pel que fa a una possible tercera temporada del programa, el presentador va indicar que, a hores d'ara, la direcció del la cadena de televisió no ho veu gaire viable, tot i l'èxit creixent que ha tingut Caçadors de paraules.

Per aquest motiu, des del magazín 1/4 de català que el SLC de Tarragona té en antena els dimecres a Tarragona Ràdio s'ha posat en marxa una campanya de suport, a través de la web Campanyes.org, per demanar a TV3 que hi hagi una tercera temporada del programa.


SLC de Tarragona
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes