25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Diumenge, 15 de març de 2015

La Colla Gegantera de Cardedeu participa en l’acte d’inici de la 22a edició del Voluntariat per la llengua

Voluntaris i aprenents van tenir l'oportunitat de conèixer de prop una entitat centenària i de llarga tradició a la vila. En l'acte també es va presentar un lèxic que recull la terminologia pròpia del món geganter, elaborat pel Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental.

La Colla Gegantera de Cardedeu participa en l’acte d’inici de  la 22a edició del Voluntariat per la llengua

El passat dijous 12 març, una trentena de persones van assistir a un acte, a la Tèxtil Rase, que marcava l'inici d'una nova edició del Voluntariat per la llengua a Cardedeu, i que va comptar amb la col·laboració de la Colla Gegantera, entitat que dóna suport a aquest programa des de fa anys.

Després de la benvinguda i d'una breu presentació del Voluntariat per la llengua, a càrrec de la tècnica de l'Oficina de Català, tres membres de la colla (el Ricard, l'Arnau i el Miquel) van explicar als assistents, amb la projecció d'un PowerPoint, què és una colla gegantera, el que envolta la festa (plantada de gegants, cercavila, música...), la tradició i la història dels gegants de Cardedeu. En aquesta presentació van estar acompanyats dels gegants principals, Ramon Berenguer IV i Peronella d'Aragó, i tres capgrossos (l'arlequí, la senyora i el borrego).

100 anys de tradició gegantera a Cardedeu. Hi ha documents que certifiquen l'estrena dels gegants el 1910, que representaven un rei moro i una jove donzella. Aquests gegants van estar en actiu fins a l'inici de la guerra civil (1936), que foren cremats juntament amb 6 capgrossos. Fins al 1941 Cardedeu no va tornar a tenir gegants, i el 1953 es van convertir en Ramon Berenguer IV i Peronella d'Aragó. Altres figures que formen part de la colla gegantera, a més dels capgrossos, són el gegantó Príncep Alfons i la gegantona Marieta, el gegant manotes, la Cuca dels Tres Pins i el gegant Montseny.

A continuació, uns quants membres de la colla van muntar el gegant Montseny, i van aprofitar per explicar que la figura es munta sobre un cavallet de fusta, amb espatlleres encoixinades i un reposacaps, que ajuden el geganter a mantenir l'equilibri i, a través de la reixeta, li permet veure l'exterior. Un cop muntada la carcassa, s'hi afegeixen els braços i ja es pot vestir.

El singular gegant Montseny, que es va estrenar el 1998, representa elements de la cultura popular i mediterrània. Té quatre cares, que representen les estacions de l'any, i sis braços, al final de cadascun dels quals hi ha un element simbòlic: el bolet, el colom, el raïm, la gralla, la campana de Sant Hilari i el borrego típic de Cardedeu.

Després de muntar-lo, els geganters van convidar un voluntari a posar-se sota la carcassa del gegant i a sostenir-lo durant uns breus moments, cosa que va posar de manifest que no és fàcil fer de geganter. L'acte va acabar amb una ballada del gegant Montseny, acompanyada del so de la gralla, i amb el crit de fal·lera gegantera.

Un acte que va servir, sobretot, per difondre aquesta tradició tan arrelada a la nostra cultura popular a persones d'altres països (Perú, Equador, Paraguai, el Marroc, Romania...) i també de l'Estat espanyol. 

Consulta l'Àlbum

Gegants del Vallès Oriental. Una colla de mots de festa i majestat és un lèxic elaborat pel Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental, a partir de la feina conjunta de suport i difusió del programa del Voluntariat per la llengua que fan les diferents entitats de la comarca.


Oficina de Català de Cardedeu
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes