25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dilluns, 23 de febrer de 2015

L'autobiografia lingüística, protagonista a Tarragona en el Dia Internacional de la Llengua Materna

El delegat del Govern i la directora general de Política Lingüística presideixen l'acte

L'autobiografia lingüística va ser l'eix al voltant del qual va girar l'acte institucional de celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna a Tarragona, el 20 de febrer passat.

L'autobiografia lingüística, protagonista a Tarragona en el Dia Internacional de la Llengua Materna

Ester Franquesa, a la dreta, amb les aprenentes de català.

L'acte el van presidir Joaquim Nin, delegat del Govern de la Generalitat, i Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística, que prèviament havien presidit també la trobada insitucional anual del Ple pel Català al Camp de Tarragona.

Durant la celebració, quatre aprenentes de català del Camp de Tarragona van explicar, en diferents formats, la seva autobiografia lingüística:

  • Bineta Touré és del Senegal i va arribar a Catalunya l'any 2007. Actualment és aprenenta del Voluntariat per la llengua al Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus Miquel Ventura. Parla fula (o pulaar o peul), wòlof, francès, català, castellà i una miqueta d'anglès. Va llegir la seva biografia amb el suport de diapositives.
  • Viktoriya Dubinova és de Kazakhstan i fa vuit anys que viu a Catalunya. Actualment cursa el nivell Superior de català al Servei Lingüístic de la Universitat Rovira i Virgili. Parla rus, anglès, català, castellà i alemany. Va explicar la seva biografia amb el suport d'un powerpoint.
  • Mónica Marchesi és de Veneçuela i va arribar a Catalunya fa tres anys. Ara mateix està fent l'Elemental 3 al Centre de Normalització Lingüística de Tarragona. Parla castellà, català, italià i anglès. Va presentar la seva biografia mitjançant un vídeo d'elaboració pròpia.
  • Fairouz Maamir és d'Algèria i viu a Catalunya des del 2013. Estudia 4t d'ESO a l'Institut Pons d'Icart de Tarragona. Parla àrab, francès, anglès, català i castellà. Va presentar un vídeo que havien elaborat ella i els seus companys de l'aula d'acollida, procedents del Marroc, Senegal, Filipines, Pakistan, Bolívia, Brasil, Paraguai, Illes Cànaries i Aragó (que van parlar en català, castellà, àrab, wòlof, tagal, urdú, quítxua, portuguès, guaraní, caló, amazic, francès i anglès).

Enguany, els organitzadors de l'acte (CNL de Tarragona, Biblioteca Pública de Tarragona i Política Lingüística) van triar l'autobiografia lingüística inspirant-se en el Premi Internacional d'(Auto)biografies Lingüístiques que organitzen, des de l'any passat, L'Alzinar (societat recreativa i cultural de Masquefa), la Fundació Aurèlia Figueras i el GELA (Grup d'Estudi de Llengües Amenaçades) de la Universitat de Barcelona.

L'autobiografia lingüística és la descripció de les experiències d'una persona en relació amb les llengües, ja siguin formes d'aprenentatge, llengües del seu entorn, formes de transmissió familiar com, en fi, qualsevol experiència relacionada amb la llengua i les llengües.

L'acte, al qual hi van assistir una setantena de persones, el va cloure la directora general de Política Lingüística, que va agrair a les aprenentes l'esforç que havien fet per aprendre el català i va destacar que ho haguessin fet amb alegria.

Reunió anual del Ple pel Català al Camp de Tarragona

Pel que fa a la reunió del Ple, hi van assistir prop de 25 persones, representants del Ple, tant tècnics com polítics (és l'única vegada a l'any en què es troben els màxims representants de tots els organismes i entitats que el formen).

Després de la benvinguda de Joaquim Nin, el director territorial del Departament de Cultura de la Generalitat a Tarragona, Jordi Agràs, va fer un repàs de la feina feta al 2014 i va avançar la previsió per al 2015. Agràs, va destacar la consolidació de noves dinàmiques de treball, que es van proposar l'any passat i han reeixit força, alhora que va posar èmfasi en la voluntat  de continuar millorant l'adaptació de la feina que es fa a les necessitats del territori.

Al seu torn, la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, es va referir a la gran sintonia que hi ha entre les activitats desenvolupades al Camp de Tarragona i les línies de treball del Govern en matèria de política lingüística.


CNL de Tarragona i DGPL

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes