25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dilluns, 15 de desembre de 2014

L'alumnat del curs de nivell Elemental 1 de Móra d'Ebre festeja les festes de Nadal

Durant la celebració no hi van faltar ni treball sobre vocabulari nadalenc, ni cançons per fer cagar el Tió, ni cartes als Reis d'Orient, ni piscolabis final

Els alumnes del curs de nivell Elemental 1 han celebrat la cloenda del curs, que ha coincidit amb les vacances nadalenques. Després de fer-ne treball a l'aula, s'ha iniciat la festa, a la qual no han faltat menges típiques d'aquesta època ni l'assistència d'alguns familiars i amics.

L'alumnat del curs de nivell Elemental 1 de Móra d'Ebre festeja les festes de Nadal

Part de l'alumnat del curs de nivell Elemental 1, a l'aula, amb la carta als Reis d'Orient

Tronc de Nadal,

caga torrons, 

pixa vi blanc, 
gallineta a l'olla, 
cuixa de moltó, 
si no cagues força 
et donaré un cop de bastó!

Aquesta lletra, que pertany a una de les cançons més populars que es canten a la Ribera d'Ebre per fer cagar el Tronc de Nadal (manera com es coneix el Tió a la comarca), va ser una de les composicions que es van llegir a l'aula durant l'últim dia de classe del curs de nivell Elemental 1 que s'ha dut a terme aquest trimestre a Móra d'Ebre.

Les festes nadalenques, que han coincidit amb la cloenda d'aquest curs, previst que continuï de gener a març  (nivell Elemental 2) i d'abril a juny (nivell Elemental 3), han estat objecte d'estudi i de celebració de l'última classe.

Abans d'iniciar la celebració, primer de tot s'ha treballat àmpliament el vocabulari nadalenc autòcton (amb èmfasi, sobretot, al que està relacionat amb les celebracions, els personatges, la simbologia, les tradicions, les ornamentacions, les plantes i la gastronomia popular), després s'han llegit algunes de les lletres de les nadales i de les cançons tradicionals més esteses per fer cagar el Tió, i llavors s'ha escrit la carta als Reis d'Orient.

El festeig propi de la cloenda del curs i de l'inici de les festes ha començat al final de la classe, quan s'han degustat menges i begudes pròpies d'aquesta festivitat i d'altres de la terra d'origen de l'alumnat. Abans de la celebració, que ha comptat amb la presència de familiars i amics, s'ha aprofitat per fer difusió del programa "Voluntariat per la Llengua", al qual molts dels alumnes del curs han demanat de formar part com a aprenents.

Aquestes classes les ha impartit la tècnica i professora de tots els nivells del Servei Comarcal de Català de la Ribera d'Ebre, Montsant Aymat, el dilluns i el dimecres, de les 19 h a les 21 h, de setembre a desembre. Els alumnes inscrits al curs procedeixen de l'Aragó, Múrcia, Madrid, Andalusia, Anglaterra, Irlanda, Moldàvia, Eslovàquia, Ucraïna, Bielorússia, el Marroc, l'Equador, Veneçuela, Cuba, el Paraguai, Colòmbia, l'Argentina i el Japó.

   

Servei Comarcal de Català de la Ribera d'Ebre

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes