25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimecres, 23 d'abril de 2008

L'Ajuntament del Vendrell s'integra totalment al CPNL

La signatura del conveni d'adhesió es va fer el 21 d'abril al saló de plens municipal

L’alcalde del Vendrell, Benet Jané, i el president del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), Bernat Joan, van signar el conveni d’integració de l'Ajuntament del Vendrell al CPNL el dia 21 d’abril, a la tarda, a la sala de plens del consistori.
L'Ajuntament del Vendrell s'integra totalment al CPNL

Bernat Joan (CPNL), Benet Jané (Aj. del Vendrell) i Marta Tutusaus (Cultura i Ensenyament)

La integració de l’Ajuntament del Vendrell al CPNL suposa que passa a ser-ne membre de ple dret, amb representació i vot al Consell de Centre del Centre de Normalització Lingüística de Tarragona (CNLT) i al Ple del CPNL.

A l’acte de signatura hi van assistir la regidora de Cultura i Ensenyament de l’Ajuntament, Marta Tutusaus, el coordinador de l’Àrea de Cultura, Francesc Trillas, la gerent del CPNL, Pilar López, i la directora del CNLT, Rosa M. Ibarz.
 
L’Ajuntament del Vendrell va demanar la plena integració l’any 2006, després d’uns anys de col·laboració en l’organització de cursos de català per a la població adulta del Vendrell, i el CPNL va ratificar-ne la integració de ple dret el 19 de febrer d’enguany.
 
Els serveis que té el CNLT al Vendrell, l’Oficina de Català i el Centre Obert de Català (COC), estan situats a l’Hotel d’Entitats. Des d’aquestes instal·lacions s’atén l’alumnat dels cursos presencials i a distància que s’imparteixen.

   Una mica d'història


L’Ajuntament del Vendrell mantenia una “integració parcial” al CPNL des de l’any 2002, per atendre exclusivament els cursos de català per a adults adreçats a la població del municipi, malgrat que la relació entre les dues institucions ve dels anys noranta, quan també s'hi van organitzar cursos de català com a població vinculada.
 
A partir de l’any 2002 es va establir explícitament que el CPNL, a través del CNL de Tarragona, només s’encarregaria de l’ensenyament d’adults i, per tant, la resta d’activitats es farien al marge del CNL (per qüestions internes de l’Ajuntament).

Durant aquests anys de relació s’ha vist la necessitat de promoure la plena col·laboració, ja que no n’hi ha prou amb els cursos per atendre una població molt diversa i amb uns índexs d’immigració superiors a la mitjana catalana. Després de treballar en la sensibilització de l’Ajuntament vers la necessitat de la plena integració per poder desenvolupar al municipi els programes de treball del CPNL, finalment s’ha aconseguit.
 

   Cursos, COC i Voluntariat


El primer trimestre del curs 2007-2008, al Vendrell s’hi han fet 18 cursos de català de diferents nivells, amb 169 inscrits. Les dades definitives no es poden tenir fins a final del curs acadèmic. Com a novetat es pot assenyalar que s’ha organitzat, per primera vegada, un curs de nivell Superior (D) i la col·laboració amb el Pla d’Entorn municipal. 

En els últims anys també ha funcionat un Centre Obert de Català (COC), que l’Ajuntament i el CPNL han finançat a mitges. Des d'aquest COC s’ha atès el públic del municipi en general, s’han organitzat els cursos a distància i s’ha fet promoció de la llengua catalana. La intenció del CNLT és que aquest espai es consolidi com a punt de referència de les nostres activitats no només al Vendrell, sinó a tota la comarca.

Des del mes de setembre del 2007 hi ha un tècnic que dedica 12,5 hores setmanals a promoure el Voluntariat lingüistic al municipi del Vendrell, dins del programa general del CPNL. Ara mateix el CNLT es planteja la necessitat d’augmentar-li la dedicació per poder atendre la demanda que hi ha.


CNL de Tarragona
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes