25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dijous, 10 d'abril de 2008

Tortosa és la cinquena població del país amb més oferta de llengua catalana


- El secretari de Política Lingüística i president del Consorci per a la Normalització Lingüística, Bernat Joan, presenta els resultats de l’estudi Ofercat realitzat a Tortosa.

- L’Ofercat mesura l’oferta de llengua catalana en una ciutat, concretament en els àmbits de l’Administració pública, el sector econòmic, la societat i l'oci, els mitjans de comunicació, la sanitat i l'educació.

- L’any 2006, l’Ofercat va mesurar la situació del català a Tortosa, Cornellà de Llobregat, Girona, l’Hospitalet de Llobregat i Mataró.


El secretari de Política Lingüística de la Generalitat i president del Consorci per a la Normalització Lingüística, Bernat Joan, ha presentat els resultats de l’estudi Ofercat realitzat a la ciutat de Tortosa l’any 2006, en el decurs d’un acte que ha tingut lloc avui a la sala d’actes de la Delegació del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre. Segons els resultats d’aquest estudi, que mesura l’oferta de llengua catalana de qualsevol població de parla catalana, Tortosa es troba a la banda alta de les 15 ciutats on s’han fet les observacions de l’Ofercat des l’any 2001 fins ara. En concret, la capital del Baix Ebre es troba en la cinquena posició, darrere d’Olot, Tremp, Manresa i Girona.

A banda de Tortosa, l’any 2006 la Secretaria de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística van efectuar l’estudi Ofercat a les ciutats de Girona, Mataró, l’Hospitalet de Llobregat i Cornellà de Llobregat. Els resultats obtinguts en aquesta onada indiquen que Girona i Tortosa són les dues ciutats amb més oferta de llengua catalana de les observades el 2006, amb uns valors generals de 75 i 74 (en un barem de 0 a 100), respectivament.

Els resultats per sectors dels índexs Ofercat de la ciutat de Tortosa mostren com la major presència del català es dóna als àmbits de l’ensenyament i la sanitat (92), i l’Administració pública (87). En un segon nivell es troben els sectors de la societat i l’oci (80) i l’economia (75). Quant al sector dels mitjans de comunicació, a banda de ser el sector amb els valors més baixos, és el més homogeni al conjunt de poblacions analitzades. Tortosa obté un valor 38 en aquest àmbit.

Quant al sector d’economia, es van fer enquestes a una mostra representativa dels comerços i empreses de serveis de cada ciutat, en les quals es preguntava sobre la llengua d’ús amb els usuaris. És a Tortosa on més es declara tenir clients o usuaris que parlen català de forma exclusiva o majoritària (82,6%).

L’acte de presentació dels resultats de l’Ofercat de Tortosa va comptar amb la presència del delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó; de l’alcalde de la ciutat, Ferran Bel, del president del Centre de Normalització Lingüística, Jordi Gaseni, i de representants de diferents institucions i entitats.
CPNL

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes