25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dijous, 30 d'octubre de 2014

Jordi Llavina enlluerna a Tarragona parlant de Vinyoli

El poeta de Gelida va fer una brillant conferència a la Biblioteca Pública de Tarragona

Jordi Llavina, poeta i comissari de l'Any Vinyoli, va pronunciar una brillant conferència a la Biblioteca Pública de Tarragona, el 29 d'octubre, en què va donar moltes pistes per interpretar millor l'obra de Joan Vinyoli.

Jordi Llavina enlluerna a Tarragona parlant de Vinyoli

Jordi Llavina, a la dreta.

Davant d'una vintena de persones que van escoltar-lo atentament, en un exercici d'oratòria excel·lent, Llavina, que sovint va il·lustrar les seves afirmacions recitant diversos poemes de memòria, va qualificar Joan Vinyoli com un dels cinc millors poetes de la literatura catalana del segle XX.

Llavina va recordar els orígens familiars humils del poeta de Barcelona i la seva vida sovint privada de grans estímuls, però alhora va reivindicar l'alta ambició de Vinyoli respecte a la seva obra poètica, la qual el va portar a obsessionar-s'hi.

Llavina va recordar que a part del Vinyoli metafísic —quasi místic— hi ha també un Vinyoli realista que parla de la mort, de l'amor, del sexe, i va assenyalar que constantment fa servir el correlat objectiu en la seva obra: un objecte, situació, esdeveniment utilitzat com a fórmula per evocar emocions i sentiments.

Així, per exemple, en el poema "El joc", del llibre Domini màgic, Vinyoli escriu:

M'he tornat una bola de billar

de vori que rodola empesa sempre

pel tac sinistre i dolorosament,

topant contra les bandes del rectangle,

és repel·lida amb seca violència,

sense parar

O en el poema VIII de Passeig d'aniversari:

Sóc una golfa plena

de mals endreços [...]

Va obrir i va cloure l'acte Jordi Agràs, director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Tarragona. Aquesta conferència inaugura les activitats per commemorar l'Any Vinyoli a Tarragona, que també inclouen un club de lectura conduït pel mateix Jordi Llavina i una exposició sobre el poeta.

Aquestes activitats estan coorganitzades pel CNL de Tarragona, la Biblioteca Pública de Tarragona, la Direcció General de Política Lingüística i l'Escola Oficial d'Idiomes, amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes.


CNL de Tarragona

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes