25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimarts, 4 de març de 2008

Joan Becat explica els Països Catalans vistos des del nord

Inici de nous cursos de català i del programa "Voluntariat per la llengua"

Joan Becat ofereix una versió particular dels Països Catalans, en un acte organitzat pel CNL de l'Alt Penedès i el Garraf i la regidoria de Política Lingüística de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès per donar llum verd al nous cursos de català i als participants en el programa "Voluntariat per la llengua" a Vilafranca del Penedès.
Joan Becat explica els Països Catalans vistos des del nord

Joan Becat

El catedràtic de geografia a la Universitat de Perpinyà i membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans, Joan Becat, donarà una visió personal del que són els països de parla catalana en la conferència “Els Països Catalans vistos des del nord”. La xerrada serà dijous de la setmana entrant, dia 13 de març, a la sala d’actes de l’Escorxador, i començarà a les set de la tarda. Prèviament, a dos quarts de sis, s’iniciarà una nova edició del programa “Voluntariat per la llengua” a Vilafranca. En aquest acte es farà una presentació general del programa i es coneixeran les parelles que durant deu setmanes es trobaran en diversos espais per parlar una estona en català. Tant la conferència com la presentació del programa són obertes a tothom i les organitzen la Regidoria de Política Lingüística de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i el CNL de l’Alt Penedès i el Garraf.

Països Catalans des del nord

Joan Becat oferirà una particular visió dels Països Catalans observats des del nord de la seva àrea geogràfica, que probablement no coincideix plenament amb la que tenim des del Principat. Poques persones com Becat poden donar aquesta visió, d'una banda, perquè està molt vinculat a Perpinyà ja que hi va néixer, hi viu i hi desenvolupa tasques docents i acadèmiques, per l’altra, pel fet que la principal disciplina que domina és la geografia. Només cal dir que és doctor en geografia a les universitats de Montpeller i París i catedràtic de geografia a la Universitat de Perpinyà, de la qual ha estat vicepresident. Entre moltes altres activitats, ha estat coordinador a la Catalunya del Nord del II Congrés Internacional de la Llengua Catalana i del Mil·lenari de Catalunya, i vicepresident de la Federació per a la Defensa de la Llengua i la Cultura Catalanes a la Catalunya del Nord. Actualment és membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans i col·labora en diaris com el “Punt Diari”, “Catalunya Nord”, “L’Indépendant” i l’”Avui”.

“Voluntariat per la llengua”, un programa viu i actiu

Prèviament a la conferència de Joan Becat, hi haurà la constitució de les noves parelles lingüístiques que participaran a partir d’aquest mes de març en el programa “Voluntariat per la llengua”, el qual es manté durant tot l’any obert a tothom que vulgui formar-ne part.

El “Voluntariat per la llengua” és un projecte de participació lingüística que té la voluntat d’impulsar i d’estendre l’ús social del català en tots els àmbits. El funcionament és molt senzill: es tracta de posar en contacte persones que voluntàriament estiguin disposades a destinar una hora a la setmana (durant un mínim de 10 setmanes) a conversar en català amb unes altres que necessiten millorar l’expressió de l’idioma. Aquest programa s’adreça només a persones majors d’edat.

Cal destacar que el “Voluntariat per la llengua”, que ha obtingut diversos reconeixements acadèmics, socials i empresarials, té una dinàmica creixent i activa a les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf. Així, per reforçar la implicació de les persones que hi participen, es duen a terme diferents activitats complementàries, com, per exemple, la que s’està fent des de començament d’aquest any a Vilafranca, on s’ha organitzat un taller de teatre en què participen disset persones. El grup està format per cinc homes i dotze dones, de procedència diversa, majoritàriament autòctones, de l’Estat espanyol i de l’Amèrica llatina, que tenen previst fer la primera representació al voltant de Sant Jordi. A banda del CNL i de la Regidoria de Política Lingüística, l’organització d’aquest taller de teatre també compta amb la col·laboració d’Òmnium Cultural (delegació a l’Alt Penedès).


CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes