25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimarts, 4 de març de 2008

L'etnògraf vilanoví Bienve Moya presenta l'obra literària de l'escriptor Pep Coll

Inici de nous cursos de català i del programa "Voluntariat per la llengua"

L’acte s'emmarca en el cicle "Coneguem escriptors catalans" i marca l'inici del nou període de cursos de català i del programa "Voluntariat per la llengua" a Vilanova i la Geltrú.
L'etnògraf vilanoví Bienve Moya presenta l'obra literària de l'escriptor Pep Coll

L'escriptor Pep Coll.

Pep Coll serà el protagonista de la presentació que l’etnògraf vilanoví Bienve Moya farà dimecres 12 de març, a dos quarts de vuit de la tarda, a la Biblioteca Joan Oliva i Milà. L’activitat forma part del cicle “Coneguem escriptors catalans” que, des de fa dos anys i mig, té lloc cada quadrimestre coincidint amb l’inici dels cursos de català per a adults i la presentació de les parelles que participen en el programa del “Voluntariat per la llengua”. La finalitat d’aquesta activitat és que l’alumnat de català, el voluntariat i les persones usuàries de la biblioteca coneguin de prop els escriptors i escriptores en català i s’engresquin a llegir la seva producció per tal d’incrementar, a través de la lectura, el lèxic, la fluïdesa verbal i els recursos expressius. Tot plegat és organitzat pel Servei de Català del Garraf i de Vilanova i la Geltrú i la Biblioteca Joan Oliva i Milà, amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes.

Coneguem els escriptors

En aquesta ocasió, Bienve Moya, reconegut etnògraf i vilanoví, gestor cultural, col·laborador actiu en el món de les arts escèniques, la premsa, la televisió i la ràdio amb diversos articles, treballs i guions, creador literari i un dels onze impulsors del col•lectiu “Els altres andalusos”, serà la persona que convidarà el públic a conèixer de prop l’escriptor Pep Coll i a gaudir de la seva producció escrita. Pep Coll va néixer a Pessonada (Pallars Jussà) el 1949. Com a escriptor, ha conreat tota mena de gèneres en prosa, des del recull de llegendes del Pirineu, Muntanyes Maleïdes, a la narració breu, L'edat de les pedres; del conte infantil, La bruixa del Pla de Beret, a la novel·la juvenil, Què farem, què direm?; des de l'obra de teatre Miracles de Santa Maria d'Àneu, a guions per a la televisió; de la columna de diari (El Periódico, Segre) a l'article de fons a les revistes (Descobrir Catalunya, Pirineos...). La novel·la és, per damunt de tots, el seu gènere preferit: El secret de la moixernera, El segle de la llum, L'abominable crim de l'Alsina Graells, La mula vella, Per les valls on es pon el sol, Els arbres amics, El salvatge dels Pirineus i la seva darrera obra Les senyoretes de Lourdes, que ha estat el premi Sant Jordi 2007 i publicada recentment. La seva activitat creativa és imparable i gira, en bona part, al voltant de la literatura ambientada en els personatges i els paisatges del Pirineu.

“Voluntariat per la llengua”, un programa viu i actiu

Prèviament a l’inici de la presentació de l’escriptor Pep Coll, hi haurà la constitució de les noves parelles lingüístiques que participaran a partir d’aquest mes de març en el programa del “Voluntariat per la llengua” i que manté durant tot l’any obertes les sol·licituds a tothom que vulgui formar-ne part. Això serà, a les sis de la tarda al Servei de Català del Garraf i de Vilanova i la Geltrú (rasa del Miquelet, 16).

El “Voluntariat per la llengua” és un projecte de participació lingüística que té la voluntat d’impulsar i d’estendre l’ús social del català en tots els àmbits. El funcionament és molt senzill: es tracta de posar en contacte persones que voluntàriament estiguin disposades a destinar una hora a la setmana (durant un mínim de 10 setmanes) a conversar en català amb unes altres que necessiten millorar l’expressió de l’idioma. Aquest programa s’adreça només a persones majors d’edat.

Cal destacar que el “Voluntariat per la llengua”, que ha obtingut diversos reconeixements acadèmics, socials i empresarials, té una dinàmica creixent i activa a les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf. Així, per reforçar la implicació de les persones que hi participen, es duen a terme diferents activitats complementàries. Per exemple, a Vilanova i la Geltrú s’ha constituït un grup de persones amb la finalitat d’impulsar activitats adreçades a les parelles lingüístiques perquè durant les trobades tinguin oportunitat de visitar i conèixer de més a prop llocs emblemàtics i socials de la ciutat que acullen i despleguen activitats: exposicions, projeccions, xerrades, excursions, assajos castellers, concerts, etc. Tot plegat, un programa viu i actiu centrat en un objectiu comú: utilitzar el català en les converses habituals amb naturalitat.

El CPNL

El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l'any 1989 com a òrgan territorial d'aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, 81 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. A través d'una xarxa de 22 centres de normalització lingüística estesa per tot el territori, amb més de 130 punts d'atenció i més de 400 professionals especialitzats, el Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l'extensió territorial del coneixement i l'ús de la llengua catalana.
CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes