25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Divendres, 17 d'octubre de 2014

Presentació del projecte de parelles lingüístiques interreligioses a Lloret de Mar

Ahir dijous 16 d'octubre es va presentar el projecte de parelles lingüístiques entre persones de diferents confessions religioses a la Sala d'actes de l'Ajuntament de Lloret de Mar.

Presentació del projecte de parelles lingüístiques interreligioses a Lloret de Mar

Instantània de l'acte

A l'acte,  que va comptar amb la conferència "Viure i conviure la diversitat religiosa" a càrrec del Dr. Francesc Torralba, van assistir la directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística, Sra. Ester Franquesa, i el director general d'Afers religiosos, Sr. Enric Vendrell.

La regidora de Benestar i Família, Sra. Idoia Saracíbar, va donar la benvinguda als assistents, entre els quals hi havia els cinc voluntaris i quatre dels aprenents que han format part de les cinc parelles lingüístiques que han participat en aquesta prova pilot.

Per la seva banda, el Sr. Enric Vendrell va manifestar la seva il·lusió per poder presentar aquest projecte, que suposa un pas més en la col·laboració que la direcció que representa i la de Política Lingüística mantenen ja fa anys pel que fa als cursos de català per a adults i que incorpora al foment de la llengua l'objectiu de la cohesió social.

El Dr. Torralba (escriptor, catedràtic de la Universitat Ramon Llull i president del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa) va exposar els trets principals del primer document del Consell Assessor, tot destacant la validesa del Voluntariat per la llengua per treballar-los.

Aspectes com el respecte (no la indiferència ni la ingerència per o en el món de l'altre quan aquest és diferent del nostre), la mútua coneixença (amb la intenció de conèixer l'altre perquè l'entendré si sé com viu) o la desconstrucció dels prejudicis (tot destacant que el judici anticipat és un mal judici perquè es fa abans de conèixer la realitat) formen part dels valors d'un programa, va dir el Dr. Torralba, creatiu i pioner en l'àmbit de la diversitat religiosa.

La xerrada va concloure amb la felicitació per a totes les persones i organismes que han treballat en la iniciativa, que "crea passarel·les amb l'excusa del català", i el desig que aquesta es reprodueixi en altres indrets de Catalunya per tal que d'aquí un temps es pugui parlar de centenars de parelles interreligioses a tot el país.

A la taula, en què hi havia les tècniques del Pla Local de Ciutadania (PLAC) de l'Ajuntament i de l'Oficina de Català de Lloret de Mar, hi havia també dos dels aprenents de la prova pilot, un dels quals va protagonitzar un moment molt emotiu en regalar per sorpresa un quadre amb proverbis com a mostra de gratitud a la seva voluntària.

L'acte va comptar també amb la projecció d'un vídeo amb testimonis de les cinc parelles, tots ells coincidint en l'enriquiment que les trobades els havien aportat.

A continuació, la Sra. Ester Franquesa va mostrar-se emocionada per les aportacions que s'havien escoltat i va posar una qualificació d'excel·lent a la prova pilot que, a través la llengua, havia fet que les persones s'interrelacionessin i es coneguessin en un país que és "una sola cosa ben diversa". També va destacar que se sentia molt satisfeta de veure com somreien contínuament tots els participants en parlar del projecte, tot apuntant que l'objectiu final de la tasca del govern i de les entitats locals és que els ciutadans se sentin més feliços. Per acabar, va donar les gràcies a tots els professionals, voluntaris i aprenents participants en l'execució de la prova.

El projecte pilot de parelles lingüístiques en aquest nou àmbit del VxL de la diversitat religiosa es va iniciar el mes d'abril a proposta de la Direcció General d'Afers Religiosos. Per a la seva execució pràctica, compta amb el suport del programa Voluntariat per la llengua de la Direcció General de Política Lingüística, a través del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), i el Pla Local de Ciutadania (PLAC) de l'Ajuntament de Lloret de Mar.


Àmbit de Projecció
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes