25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dijous, 9 d'octubre de 2014

Més de 250 persones s’apleguen per celebrar els 25 anys del Centre de Normalització Lingüística de Badalona i Sant Adrià i del CPNL

El Museu d'Història de la Immigració de Catalunya (MHIC) va acollir la jornada, amb visites a exposicions i conferències, records i agraïments.

Els ajuntaments de Badalona i Sant Adrià de Besòs, amb la Generalitat de Catalunya, van ser membres fundadors del CPNL

Més de 250 persones s’apleguen per celebrar els 25 anys del Centre de Normalització Lingüística de Badalona i Sant Adrià i del CPNL

Ester Franquesa, presidenta del CPNL, en un moment de la seva intervenció.

Durant tota la tarda, alumnes i exalumnes, voluntaris i aprenents del Voluntariat per la llengua (VxL), assistents dels clubs de lectura i altres usuaris del CNL es van distribuir en grups per gaudir de les explicacions de les professores i professors del CNL i de Jordi Vilalta, tècnic del MHIC, en les visites guiades als espais del Museu d'Història de la Immigració de Catalunya (MHIC), un espai magnífic per la seva estructura i pels seus continguts. Al costat, el grup de solidaritat És L'Hora oferia un lloc per poder parlar i reposar una estona. Mentre, l'Agrupació Fotogràfica Sant Joan Baptista, entitat col·laboradora del Voluntariat per la llengua a la qual expressem el nostre agraïment, documentava les activitats.

La visita a l'exposició permanent del museu, en especial al vagó de tren "El Sevillano" va permetre reflexionar sobre els continus fluxos migratoris que pateix i ha patit el planeta des dels seus orígens, des dels més pròxims fins als més remots. La conferència de Josep Maria Monferrer ("Història del barri de la Mina") també ens va acostar a les situacions extremes que es viuen en aquests processos migratoris.

A l'entrada del Museu, el recull de fotografies va posar cara a la diversitat d'usuaris del CNL al llarg dels 25 anys: alumnes, col·laboradors, voluntaris i aprenents i altres representants. Als porxos, una mostra de l'exposició "El català, llengua d'Europa" donava un punt d'actualitat sobre el català, una llengua moderna i oberta al món.

A les 19 h va començar l'acte institucional, en el qual van participar: Ester Franquesa Bonet, presidenta del CPNL; Joan Callau Bartolí, alcalde de Sant Adrià de Besòs, i Juan Fernández Benítez, president del Consell de Centre del CNL de Badalona i Sant Adrià, actuals representants de les institucions formants, que van estar acompanyats per moltes persones que han col·laborat amb el Centre en els seus 25 anys d'història.

Emili Ferrando, professor d'Història i historiador, va fer una interessant intervenció amb el títol "Lluites obreres a la Tèrmica del Besòs" -ja que a la sala hi havia instal·lada l'exposició "Sant Adrià, la fàbrica de la llum"- que va incloure l'emotiu poema Murió por gritar.

L'acte es va tancar amb un pastís "virtual", amb unes espelmes testimonials que van bufar Carles Sagués i Joaquim Miquel, per una banda, i Juan Fernández i Gregorio Belmonte, de l'altre, passat i present del Centre de Normalització Lingüística de Badalona i Sant Adrià.


Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes