25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dijous, 2 d'octubre de 2014

Inauguració del nou espai del Servei de Català de Mollet i presentació del Lèxic de la indústria tèxtil a Mollet del Vallès

Can Lledó, protagonista

Inauguració del nou espai del Servei de Català de Mollet i presentació del <i>Lèxic de la indústria tèxtil a Mollet del Vallès</i>

La directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística, Ester Franquesa,  i l'alcalde de la ciutat, Josep Monràs,  van inaugurar les noves dependències del Servei de Català de Mollet a Can Lledó. 

El Centre de Serveis Can Lledó, la masia de Can Lledó o per a la gent més gran, "el cuartelillo", es va fer petit.  Alumnat, parelles lingüístiques, autoritats, gent que volia conèixer un xic més la història de la masia es van aplegar el dimecres 1 d'octubre, a les 19 h, per saber que el nom de la masia ve de la família Lledó, que aquesta masia va aplegar dotze habitatges i que el pati interior, avui amb claraboia, havia estat un cel obert.  També vam saber que a l'any 1980 la masia va passar a propietat municipal i que avui aplega el Servei Local de Català de Mollet, Consorci per a la Normalització Lingüística, traslladat aquí des de l'abril, entre altres serveis. Francesca Orga, historiadora de l'art, ens va parlar de la masia o del possible destacament militar-caserna, d'aquí la planta quadrada, i ens va fer adonar de petits detalls com la porta d'entrada principal, les finestres amb reixes de forja o amb elements del tipus llangardaix, l'escala que condueix al pis de dalt...

Josep Martínez i Bonaventura Barnils ens van explicar vivències de l'època en què van viure a "el cuartelillo". En Josep vivia "al pis de dalt" i el Bonaventura en una casa adjacent al costat dret de la masia. Van ser moments realment emotius, perquè eren altres temps.

 Durant aquest mateix acte i com a inici de les XVII Jornades del Centre d'Estudis Molletans sobre el món tèxtil, es va presentar el Lèxic de la indústria tèxtil a Mollet del Vallès, un vocabulari que  s'ha fet en col·laboració amb el Centre d'Estudis Molletans, especialistes en la matèria i el Centre de Terminologia TERMCAT.

Tot i que les paraules tèxtils són iguals a tot arreu, es pot dir que les d'aquest vocabulari tenen un xic d'identitat pròpia. Així, a la paraula seda hi trobem: fibra natural constituïda pels filaments fins, forts i llustrosos amb què fabriquen els seus capolls diferents larves d'insectes, especialment el cuc de seda. NOTA La reina Fabiola va encarregar la seda del vestit de núvia a Mollet [...]. 

Tal com va dir la presidenta Ester Franquesa, "un lèxic no només serveix perquè es conegui la terminologia, sinó que també és un instrument per fer servir la llengua en tots els àmbits". Josep Monràs, l'alcalde de la ciutat, va afegir que "hem d'evitar que aquestes paraules es perdin, perquè també la paraula forma part de la nostra història".

El Lèxic de la indústria tèxtil a Mollet del Vallès el trobareu ben aviat disponible al web de l'Ajuntament de Mollet, al web del Consorci per a la Normalització Lingüística i el podreu consultar, també, des del Cercaterm del TERMCAT.

Vídeo sobre la història de la masia del Consorci Teledigital Mollet.

Recull de fotos de l'acteConsorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes