25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dilluns, 15 de setembre de 2014

Un any més, el CPNL participa activament a la Setmana del Llibre en Català

El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) presenta, l'any en què celebra els seus 25 anys, una mostra de les seves activitats, entre les quals els cursos de lectura en veu alta o el Voluntariat per la llengua, en la 32a edició de la Setmana del Llibre en Català.

Un any més, el CPNL participa activament a la Setmana del Llibre en Català

Més d'una cinquantena de persones van passar el dimecres 10 de setembre per l'espai del CPNL a experimentar el Voluntariat per la llengua (VxL)  i participar en les activitats que es presentaven. Diversos participants en el VxL de nou centres de normalització lingüística (CNL) del CPNL van fer un tast de parelles lingüístiques amb persones que visitaven la mostra i que volien saber com funciona aquest programa de conversa en català.

A continuació, una parella lingüística de Teià (el Maresme) va explicar com es fa el xepo, un arròs africà. Tots els assistents van rebre la recepta en català i en mandinga.

Seguidament, la directora general de Política Lingüística i presidenta del CPNL, la   senyora Ester Franquesa va adreçar unes paraules al públic assistent. En la seva intervenció va destacar que l'activitat del CPNL apropa la llengua catalana a la ciutadania i en fomenta l'ús i va afirmar que el VxL que permet unir persones i cultura a través de la llengua. A continuació, la senyora Franquesa va presentar el llibre de relats curts Històries de Barcelona i la seva autora, l'Anita Janczak, alumna del CPNL i aprenenta del VxL, nascuda a Polònia i arribada a Catalunya el 2009. El llibre és un recull de converses, observacions i notícies sobre Barcelona. La senyora Franquesa va destacar que és un llibre inèdit en català i va felicitar a l'autora: una persona vinguda de Polònia que s'ha atrevit a escriure en català quan només fa 5 anys que és a Catalunya. També va posar èmfasi en la qualitat de l'obra i va afirmar que l'autora és un exemple i un incentiu per les persones que aprenen català.

A continuació, i en el marc del programa Llengua i Cultura del CPNL, el CNL L'Heura va presentar els cursos de lectura en veu alta al públic present a l'espai del Consorci. Alumnes i professorat d'aquests cursos van compartir les seves experiències i es van llegir poemes de Joan Vinyoli.
 
Finalment, la presidenta del CPNL va presentar el Joc dels 300 fets de la llengua on alumnes, voluntaris i aprenents vinguts de de diferents CNL, així com el públic que va voler participar-hi, van jugar als 300 fets per parelles. En la seva intervenció la presidenta del CPNL va destacar que l'objectiu del joc és enfortir la llengua catalana, fer-la créixer, prestigiar.la i fer-la més nostra per compartir-la amb tothom. El joc 300 fets de la llengua consisteix a resoldre reptes lingüístics relacionats amb fets històrics que tenen a veure amb la lectura. Els guanyadors van rebre jocs, llibres i revistes en català.


La Setmana del llibre en Català, organitzada per l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, és una mostra que permet reconèixer la tasca de les editorials que publiquen en el nostre idioma, de les llibreries actives i de les revistes que ofereixen al lector els seus exemplars en català. La mostra facilita el retrobament dels fons editorials existents, presenta novetats i ofereix serveis de localització de llibres i eines per a fomentar la lectura.


El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l'any 1989 com a òrgan territorial d'aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, 97 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. El Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l'extensió territorial del coneixement i l'ús de la llengua catalana.

Més informació: www.cpnl.cat


Àmbit de Projecció
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes