25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimecres, 18 de juny de 2014

Móra d’Ebre festeja la cloenda de tot un any escolar d’acolliment lingüístic

Els quatre cursos de 45 hores, impartits de setembre a juny, han arribat quasi al centenar d’inscrits

L'alumnat nouvingut de la comarca va celebrar el final d'un cicle de quatre cursos de 45 hores, que ha culminat amb la consecució del títol del nivell bàsic 3, amb una festa final, durant la qual també es va oferir una sessió informativa sobre el programa de voluntariat lingüístic i es van atorgar els premis als participants en la primera categoria del VIII Concurs de Relats Breus per Sant Jordi a la Ribera d'Ebre.

Móra d’Ebre festeja la cloenda de tot un any escolar d’acolliment lingüístic

Una de les concursants, en el moment de rebre l'obsequi de participació, amb altres companys de classe i la professora

Amb aquesta celebració (la tercera de tot el curs, ja que per Nadal i per Pasqua també se'n va fer una) es va cloure el cicle de quatre cursos d'acolliment lingüístic de 45 hores que s'han impartitdiversos dies de la setmana, sempre en franja de vespre, a Móra d'Ebre, durant tot el curs escolar: de setembre a novembre es va oferir un inicial 1, de novembre a gener, un inicial 2, de febrer a abril, un inicial 3, i d'abril a juny, un bàsic 3. L'alumnat que ha assistit a aquests cursos és oriünd de Múrcia, Madrid, Anglaterra, Irlanda, Romania, Moldàvia, Ucraïna, Rússia, Bielorússia, el Marroc,Algèria, Sud-Àfrica, l'Equador, Veneçuela, Cuba, el Paraguai, Colòmbia, l'Argentina i el Japó.

Abans de començar la festa de cloenda del curs, que es va celebrar l'últim dia de classe, la tècnica i professora de tots els nivells delServei Comarcal de Català de la Ribera d'Ebre, Montsant Aymat, va oferir també una petita xerrada sobre el programa "Voluntariat per la llengua" als assistents, que es van emportar a casa diversos fullets del programa. La majoria ja n'havia rebut informació durant la celebració de Nadal, la celebració de Pasqua i el Dia de les Llengües Maternes, que als cursos de la Ribera d'Ebre es va celebrar amb activitats que es van dur a terme durant tota la setmana.

Un cop acabada la xerrada informativa, es van fer públics els relats i autors de la primera categoria (que enguany va ser per als alumnes dels nivells inicial i bàsic, que havien d'adaptar el text al format de relat clàssic descriptiu) de la vuitena edició del Concurs de Relats Breus per Sant Jordi a la Ribera d'Ebre que van obtenir el premi, en l'atorgament del qual es té molt en compte la creativitat i, sobretot, l'esforç i el treball personal

Els finalistes d'enguany, que van rebre el premi a classe entre els aplaudiments de la resta de companys, van ser els següents:

PRIMERA CATEGORIA (nivells inicial i bàsic)

Relat premiat:

-L'Issun-boshi, de Tsugumi Ōta (Benissanet, originària del Japó)

Altres relats destacats: 

-La llegenda d'en Cantuña, de Katya Edith García Jiménez (Móra d'Ebre, originària de l'Equador)

-El mate, un costum argentí, de Cristina Silvia Bretón Català (Flix, originària de l'Argentina)

-Origen de la festa del xai o corder, d'Hicham Tiboub (Móra d'Ebre, originari del Marroc)

-Les festes patronals de la Mare de Déu del castell de Yecla, d'Almudena Muñoz Azorín (Móra d'Ebre, originària de Múrcia)

-Com Panchito Manderfuà va sopar amb el nen Jesús, de Haydee Yelitze Adarmes Guillén (Móra d'Ebre, originària de Veneçuela)

Una figureta de ceràmica feta per un canterer de la comarca va ser l'obsequi que va rebre la guanyadora del concurs, que justament també és escultora. La resta dels participants també van ser obsequiats, en aquest cas amb exemplars de Tastets de lletres ebrenques 2011, 2012 i 2013, un opuscle en què es recullen textos d'escriptors de les Terres de l'Ebre, i un exemplar de la sèrie de llibres Contes per parlar.

Després d'entregar informació, guardons i obsequis, va començar el piscolabis, en què es van poder degustar diverses menges i begudes, algunes de les quals eren típiques dels països d'origen de l'alumnat, i cava, beguda amb la qual es va fer el brindis final. A la festa de cloenda hi van assistir familiars i amics dels alumnes del curs, molts dels quals es van acabar de convèncer d'apuntar-se als cursos la propera vegada.

Amb aquest curs de nivell bàsic 3, ja han estat deu les ocasions en què els alumnes de la comarca han pogut aconseguir el certificat de nivell A1 bàsic durant els últims anys amb el Servei Comarcal de la Ribera d'Ebresis a Móra d'Ebre (el 2006, el 2008, el 2009, el 2010, el 2012 i enguany, el 2014), dues a Flix (el 2007 i el 2011),una a Rasquera (el 2007) i una a Benissanet (el 2010). A més, aquests quatre cursos d'acolliment lingüístic de 45 hores a Móra d'Ebre no han estat els únics que s'han ofert durant aquest curs escolar a la comarca, ja que de febrer a maig també es va poder seguir un curs inicial 1 de 45 hores a Flix, l'altra gran població.

I la proposta per cobrir les necessitats dels alumnes nouvingutscontinua: segons la previsió per al curs que ve, 2014-2014, a Móra d'Ebre es tornarà a oferir un altre nivell inicial de 45 hores, que englobarà tots els alumnes que hagin de treballar coneixements de nivell bàsic, i s'oferirà per primera vegada un nivell elemental, el mòdul que encavalca el nivell bàsic i el nivell intermedi, els quals sempre han format part de la graella de cursos. Amb aquest plantejament s'espera continuar consolidant l'oferta formativa d'acolliment lingüístic, una de les principals prioritats delConsorci per a la Normalització Lingüística.


Servei Comarcal de Català de la Ribera d'Ebre
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes