25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dijous, 22 de maig de 2014

Celebració de final de curs del nivell superior semipresencial de Móra d'Ebre

El curs d’enguany, a distància i amb una classe setmanal optativa durant vuit mesos, ha arribat a 25 inscrits

Durant la cloenda també es va oferir una xerrada informativa sobre el programa de voluntariat lingüístic, es van atorgar els premis als participants en la tercera categoria del VIII Concurs de Relats Breus per Sant Jordi a la Ribera d'Ebre i a l'equip guanyador de la gimcana lingüística del curs i es va decidir qui representaria les Terres de l'Ebre en el concurs 300 Fets de Llengua.

Celebració de final de curs del nivell superior semipresencial de Móra d'Ebre

Alguns dels alumnes del curs, resolent l’últim repte del concurs 300 Fets de Llengua

Amb un brindis amb cava al final de l'última classe es va cloure aquest grau de nivell superior, que el Servei Comarcal de Català de la Ribera d'Ebre ha dut a terme per primera vegada enmodalitat a distància però amb una classe setmanal de dues hores optativa, en franja de vesprede setembre a maig. Els 25 alumnes inscrits al curs són majoritàriament oriünds de la comarca de la Ribera d'Ebre, tot i que també n'hi ha hagut de procedents del Priorat, de la Terra Alta, del Baix Ebre, de la resta de Catalunya i fins i tot d'Anglaterra. 

Abans d'alçar el gots per cloure el curs, i després de fer un repàs per a l'examen final, la professora va informar sobre el programa "Voluntariat per la llengua" els alumnes, els quals n'havien rebut informació també durant el Dia de les Llengües Maternes, que als cursos de la Ribera d'Ebre es va celebrar amb activitats que es van dur a terme durant tota la setmana.

Un cop acabada la xerrada informativa, es van fer públics els relats i autors de la tercera categoria (que enguany va ser per als alumnes del nivell superior, que havien d'adaptar el text al format d'article argumentatiu) de la vuitena edició del Concurs de Relats Breus per Sant Jordi a la Ribera d'Ebre que van obtenir el premi, en l'atorgament del qual es té molt en compte la creativitat i, sobretot, l'esforç i el treball personal

Els finalistes d'enguany, que van rebre el premi a classe entre els aplaudiments de la resta de companys, van ser els següents:

TERCERA CATEGORIA (nivell superior)

Article premiat:

-"Ufanosos dels nostres correfocs", de Drac de l'Ebre, pseudònim de Gregori Voltes (Garcia)

Altres articles destacats: 

-"La festa del pubillatge del poble", de Pubilla Major, pseudònim de Laia Altadill (Corbera d'Ebre)

-"Que continuï la música!", de La Flautista, pseudònim de Rosa Maria Asens (Móra d'Ebre)

El guanyador del concurs va rebre com a obsequi un exemplar del llibre A l'aixopluc de les balmes, de Berta Treig. La resta delsparticipants també van ser obsequiats, en aquest cas amb exemplars de Tastets de lletres ebrenques 2011, 2012 i 2013, un opuscle en què es recullen textos d'escriptors de les Terres de l'Ebre.

El repartiment de guardons va continuar amb l'entrega d'un punt de llibre i d'un llibret de mots encreuats a l'equip guanyador de lagimcana lingüística del curs, un concurs ideat per la tècnica i professora de tots els nivells del Servei, Montsant Aymat, quenormalment cada any (amb el nivell D d'enguany, ja en fa quatre edicions) s'inicia la setmana del Dia de les Llengües Maternes i dura fins que s'acaben les classes. La gimcana, inspirada en les que va idear Carme Junyent i s'han celebrat en diverses ocasions arreu del territori, consisteix a resoldre en grup qüestions de temàtica principalment sociolingüística (tot i que també n'hi ha sobre geolingüística, escriptura, antropònims, topònims, manlleus, etimologia diversa, cultura lingüística general...) que ajuden a treballar el programa del curs i a adquirir alhora coneixements sobre curiositats lingüístiques de manera divertida i amena. El grup guanyador d'enguany ha estat Les Geminacions, format per Marta Masip, Núria Mendoza i Anna de la Vega.

I els reptes lingüístics del curs van acabar també amb l'execució a classe de l'última prova del concurs 300 Fets de Llengua, el projecte que té com a objectiu divulgar lúdicament la història de la llengua catalana a través del joc, les xarxes socials, un llibre i un concurs en el marc de la celebració del tricentenari. La parella finalista va decidir-se que seria la formada per Laia Altadill i Laura Ripoll, que, juntament amb una parella del nivell D d'Amposta, van representar les Terres de l'Ebre en la final del concurs, celebrada a Barcelona el 13 de juny.

Aquest grau de nivell superior és el setè que s'ha dut a terme a Móra d'Ebre en els últims anys: se'n va oferir un en modalitat a distància el 2007, cinc en modalitat presencial el 2008, el 2009, el 2012 (un de sis mesos i l'altre de tres, intensiu) i el 2013 i un en modalitat a distància amb suport presencial opcional el curs 2013-2014. La previsió per al curs que ve, 2014-2015, és oferir-neunaclasse de dues hores i mitja a la setmanade setembre a juny amb un format totalment innovador que s'ajusti al nou model d'examen que, seguint el Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües (MECRL), atorga el certificat C2.


Servei Comarcal de Català de la Ribera d'Ebre
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes