25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Divendres, 11 de juliol de 2014

Estudiants de Bolzano es formen a Barcelona sobre el model de foment de la llengua catalana

Setze estudiants de la província autònoma de Bolzano (Itàlia) es van desplaçar a Barcelona els dies 27 i 28 de juny per conèixer el model català de foment de la llengua.

Els estudiants vinguts de Bolzano, que es formen per poder ser dinamitzadors lingüístics, són alumnes del curs Bilinguismo dinamico, que ha organitzat la província autònoma de Bolzano. La Direcció General de Política Lingüística, en col·laboració amb el Consorci per a la Normalització Lingüística, va impartir el mòdul de formació de 12 hores "Bona pràctica: el model català".

Després de la benvinguda de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, i de la recepció del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, es va iniciar la sessió del mòdul "Bona pràctica: el model català", que va començar divendres a les 9 h i va acabar dissabte a les 14 h.

Divendres 27 de juny, es va tractar la dinamització lingüística en diversos contextos (comercial, associatiu, social...), la manera en què es du a terme al CPNL  i com es treballa des del Voluntariat per la llengua a diferents àmbits (entre els quals, Justícia) amb les aportacions de dinamitzadors del programa, participants, establiments i entitats col·laboradores.

Hi van intervenir representants de la DGPL, la Confederació de Comerç de Catalunya, la Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana (CAL) i l'associació Punt de Referència.

Per part del CPNL, van intervenir en primer lloc Noemí Ubach, directora de l'Àmbit de Formació i Foment i Carles de Rosselló, coordinador de dinamització del CNL L'Heura, que va explicar les pràctiques lingüístiques per a l'alumnat dels cursos de català que es duen a terme amb establiments col·laboradors del VxL de Santa Coloma de Gramenet. Paral·lelament, Xavier Borràs, responsable de projectes informàtics, va oferir una sessió als responsables de Bolzano que gestionen el "Voluntariat per les llengües" (adaptació del VxL) per assessorar-los sobre l'aplicació informàtica que es fa servir a Catalunya i que la DGPL els ha cedit perquè puguin gestionar i avaluar també el seu programa.

Posteriorment, Viqui Sanz, directora de l'Àmbit de Projecció del CPNL i Anna Gallego, coordinadora del VxL, van oferir una visió àmplia del programa desenvolupada després en profunditat amb les intervencions de la dinamitzadora del VxL del CNL de Montserrat, Alba Llobet; les voluntàries Francesca d'Avossa (del CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura) i Barbara di Candia (del CNL Ca n'Ametller), que havien començat en el programa com a aprenentes; Isaac Aguareles (dinamitzador del VxL del CNL de Terrassa i Rubí) i la parella lingüística de Rubí formada per la Mariane Costa (voluntària nascuda al Brasil) i Anna Lovato; Helena Pibernat (dinamitzadora del VxL del CNL de Cornellà de Llobregat) i Albert Roig (primer voluntari de Cornellà i membre de l'Orfeó Catalònia, entitat col·laboradora del VxL que actua com a parella lingüística d'una aprenenta) i Anita Janczak, aprenenta polonesa que ha conduït una activitat cultural per a la resta de participants del VxL.

Dissabte 28 de juny, al matí, el grup va fer una visita guiada a la Sagrada Família com a mostra d'activitat complementària que es porta a terme en el marc del programa Voluntariat per la llengua.

A continuació, al Centre Cívic de la Sagrada Família, hi va haver les intervencions de Marcel Pellejà (dinamitzador del VxL del CNL de Barcelona, que va explicar en què consisteixen i l'objectiu de les activitats complementàries de VxL), Maria Rosa Lupiañez (de l'establiment col·laborador Forn Montserrat), Alegria Julià (voluntària que conversa en català amb aprenentes internes al Centre Penitenciari de Dones de Barcelona), la parella lingüística formada per Monica Gatti i Toni Bouquet i les aprenentes Josefa Russo i Anita Janczak, que va regalar als representants de Bolzano el llibre Històries de Barcelona, que ha publicat en català.


Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes