25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimarts, 6 de maig de 2014

Activitats de l'Any Desideri Lombarte a les Terres de l'Ebre

El Campus Terres de l'Ebre de la Universitat Rovira i Virgili a Tortosa acull aquest mes de maig els actes commemoratius del 25è aniversari de la mort de l'escriptor i activista cultural Desideri Lombarte Arrufat (Pena-roja de Tastavins 1927 - Barcelona 1989).

Activitats de l'Any Desideri Lombarte a les Terres de l'Ebre

El Campus de la URV a Tortosa acull una exposició sobre Desideri Lombarte

Les activitats de l'Any Desideri a les Terres de l'Ebre són fruit de la col·laboració de l'Antena Cultural Tortosa de la Universitat Rovira i Virgili (URV), l'Ajuntament de Tortosa, la Diputació de Tarragona, la seu territorial d'Òmnium Cultural i el Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre.

En primer lloc, del 5 al 31 de maig es pot visitar a Tortosa, al vestíbul del Campus Terres de l'Ebre de la Universitat Rovira i Virgili (URV), l'exposició "Desideri Lombarte. Ataüllar el món des del Molinar". Es tracta d'una mostra sobre el paisatge, la vida rural i les contalles del Matarranya i els Ports a través de la figura i l'obra d'aquest poeta pena-rogí. L'exposició, que porta el mateix títol que l'antologia que recull bona part de l'obra poètica de Lombarte, Ataüllar el món des del Molinar (2000), ha estat produïda per l'Associació Cultural del Matarranya, entitat que impulsa i coordina les activitats de l'Any Desideri que s'organitzen durant el 2014 al territori.

En segon lloc, el dia 15 de maig, a les 19.00 h, tindrà lloc un homenatge a la Sala de Graus del Campus Terres de l'Ebre de la URV, a Tortosa, amb el títol de "Desideri Lombarte, una veu del Matarranya", amb la intervenció d'Artur Quintana, lingüista i escriptor; Josep Miquel Gràcia, poeta i activista cultural. Hi haurà un recital de poemes de Desideri Lombarte a càrrec d'Emigdi Subirats, escriptor, acompanyat al violoncel per Ferran Miquel Benaiges.

Desideri Lombarte

Desideri Lombarte i Arrufat va néixer a Pena-roja (Matarranya), concretament al mas del Molinar, a la comarca del Matarranya, el 7 de febrer de l'any 1937. Als onze anys va anar a estudiar el batxillerat a les Escoles Pies d'Alcanyís, tot i que als 15 anys va deixar els estudis per anar a treballar la terra a casa. Després, als 19 anys, deixà la vila i marxà a Barcelona a treballar i a estudiar delineació. Al 21 anys començà un nou treball com a aprenent al despatx de l'arquitecte Enrique Rovira i als 23 entrà a l'Escola d'Aparelladors. L'any 1961 es va casar amb la pena-rogina Rosalia Gil i va fixar el seu domicili al barri d'Horta de Barcelona, un barri tranquil on romandria moltes estones dibuixant, escrivint, conversant i descansant.

Malauradament, al final de la dècada dels setanta del segle passat va haver de deixar el treball per motius de salut, la qual cosa va obrir una nova etapa en la seua vida: d'ençà del 1980 disposà de temps per pensar i dedicar-se a allò que li agradava de debò, que no era altra cosa que escriure. Tot i que va viure força temps a Barcelona, on mai es va sentir estrany, pràcticament tota la seua obra la situa a la seua vila i al Matarranya, i en la seua llengua materna, el català. En només nou anys va escriure una extensa obra que el situa com a l'escriptor més prolífic del Matarranya i de més qualitat literària.

El 3 d'octubre de 1989, a Barcelona, el feble cor del poeta, activista cultural, cofundador de l'Associació Cultural del Matarranya i entusiasta i il·lusionat en els seus treballs literaris i d'investigació, va perdre el batec definitivament.

Els primers escrits de Desideri Lombarte van aparèixer els anys vuitanta del segle XX a les revistes Andalán, Rolde, Gaceta del Matarranya, Desperta ferro!, Sorolla't, La Comarca, Butlletí Interior d'Onomàstica i Boletín del Centro de Estudios Bajoaragoneses. El 1987 va publicar a la col·lecció Pa de Casa, impulsada per la Diputació General d'Aragó, dos obres, Pena-roja i Vallibona, pobles germans (teatre) i Romanços de racó de foc i Poemes de vida i mort (poesia). Cap obra més es publicaria en vida del poeta pena-rogí. Anys més tard, l'Associació Cultural del Matarranya -dins de la Col·lecció Lo Trull- i aquesta mateixa associació juntament amb l'Institut d'Estudis del Baix Cinca -a les col·leccions Quaderns de la Glera i Quaderns del Cingle-  publicaren la majoria de les seues obres.

Obra poètica

1991: A l'ombra de les roques del Masmut, Col·lecció Quaderns de la Glera.

1993: Sentències comentades i Voldria ser, Col·lecció Lo Trull.

1994: Romanços mai contats/Boires i borrim, Col·lecció Pa de Casa.

1995: Cartes a la Molinera i La bona vida i la mala bava, Col·lecció Lo Trull.

1999: Miracles de la Mare de Déu de la Font i altres poesies esparses, Col·lecció Lo Trull.

2000: Ataüllar el món des del Molinar (antologia), Col·lecció Lo Trull.

Teatre

1992: Teatre inèdit, Col·lecció Quaderns de la Glera.

Narrativa

1997: Memòries d'una desmemoriada mula vella. La 2a edició, a la Col·lecció Quaderns del Cingle, 2008.

2010: Les aventures del sastre Roc d'Arça, Col·lecció Lo Trinquet (Instituto de Estudios Turolenses)

Investigació

1990: 600 Anys de Toponímia a la Vila de Pena-roja, Col·lecció Llibres de Ponent III.

1999: Pena-roja. Una vila de frontera, Associació Cultural de Pena-roja.

Sobre l'autor s'han publicat: Epistolari (2002, a cura d'Artur Quintana, Col·lecció Lo Trill); el CD Quedarà la paraula (2002), poemes musicats i cantats per Túrnez i Sesé; i  el CD de gravació col·lectiva Una roella al cor. Homenatge a Desideri Lombarte (2002). El Duo Recapte ha actuat en multitud d'indrets i ocasions recitant, amb acompanyament musical, els poemes de Desideri Lombarte, i alguns grups i cantants també han posat música i han cantat poemes del pena-rogí.


Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes