25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimecres, 6 de febrer de 2008

Augmenten un 89% les persones immigrades que fan cursos de català a Barcelona

Roda de premsa de balanç de l'activitat del CNL de Barcelona al 2007

Avui s'han donat a conèixer els principals resultats de l'activitat del CNL de Barcelona durant el 2007. Entre aquests, destaca l’augment de persones immigrades que estudien català a la ciutat, fruit de l’increment de l’oferta de cursos de català bàsic finançats conjuntament per l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

Augmenten un 89% les persones immigrades que fan cursos de català a Barcelona

Un moment de la roda de premsa

Bernat Joan i Marí, secretari de Política Lingüística de i president del Consorci per a la Normalització Lingüística, Carles Martí i Jufresa, primer tinent d’alcalde de Benestar i Cohesió Territorial de l’Ajuntament de Barcelona i president del Consell del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona, i Toni Mataix i Ubach, director del CNL de Barcelona, han presentat avui el balanç de l’activitat del CNL de Barcelona.

Foment del català

Els programes de foment de l’ús del català són una de les prioritats del Programa d’acolliment lingüístic. Durant l’any 2007, el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Barcelona ha ampliat l’oferta general de cursos de tots els nivells, especialment els d’acolliment lingüístic i, a més, ha potenciat una oferta adaptada a les necessitats de col•lectius específics com és el cas dels cursos adreçats a la comunitat xinesa de la ciutat. El CNL també ha donat continuïtat a l’oferta de cursos adaptats al col•lectiu laboral de la restauració, anomenada "Català a taula".

El Centre de Normalització Lingüística de Barcelona manté també el punt d’acolliment lingüístic al SAIER (Servei d’Atenció als Immigrants Estrangers i Refugiats de l’Ajuntament de Barcelona), mitjançant el qual es formalitza una inscripció mitjana de 25 alumnes a la setmana, la qual cosa suposa unes 1.295 inscripcions a l’any.

Voluntariat per la llengua

Pel que fa al Voluntariat per la llengua, programa que desenvolupen conjuntament la Generalitat de Catalunya i el Consorci per a la Normalització Lingüística per facilitar la pràctica de la llengua catalana, cal destacar que l’any 2007 s’han constituït a Barcelona 930 parelles de voluntaris lingüístics, de les quals 836 les ha constituït el CNL de Barcelona (
un 58% més que el 2006) i la resta entitats que també hi col·laboren.

Cursos de català per a la comunitat xinesa

A l’octubre de 2007 el CNL de Barcelona va començar a impartir cursos de català especialment dissenyats per a la comunitat xinesa de Barcelona. Es tracta d’una oferta de cursos que consta d’un curs de nivell inicial i de dos cursos específics adreçats a les persones de parla xinesa que treballen en els sectors del comerç i de la restauració. Des de mitjan octubre fins a final d’any es van obrir tres cursos als quals es van inscriure 52 alumnes. En conjunt, durant el 2007 s’han duplicat les inscripcions de persones d’origen xinès als cursos del CNL de Barcelona.

Cursos per a cambrers

Dins del sector socioeconòmic, s’ha donat continuïtat a la campanya per a bars i restaurants Català a taula, amb una oferta específica de 14 cursos de català per a cambrers, la qual ha tingut una resposta de 240 inscripcions. Així mateix, s’han revisat 166 pàgines de cartes i menús de restaurants.

Treball amb entitats, empreses i establiments

Des de les delegacions del Centre de Normalització Lingüística es treballa en coordinació amb els districtes municipals per donar serveis a les entitats, empreses i establiments comercials dels barris mitjançant convenis o acords de col•laboració. En aquest sentit, durant l’any 2007 s’ha treballat en conveni amb 281 empreses i entitats, s’han fet 49 auditories lingüístiques i s’ha format en català 2.498 persones d’aquestes organitzacions, xifra que representa un 39% més que l’any anterior.

En conjunt, doncs, els indicadors del 2007 reflecteixen l’esforç del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona per posar a l’abast de les persones nouvingudes el coneixement de la llengua catalana com a element clau per facilitar-los l’accés al mercat laboral en condicions d’igualtat i per afavorir la cohesió social en tots els àmbits de la ciutat.

Àrea de Comunicació del CPNL
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes