25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Divendres, 11 d'abril de 2014

El Consorci participa en l’acte Lletres al Parlament amb una parella lingüística del Centre de Normalització Lingüística de Sabadell

Des de l’any 2005 el Parlament i la Institució de les Lletres Catalanes organitzen una lectura amb motiu de la Diada de Sant Jordi

Per desè any consecutiu el Parlament de Catalunya ha organitzat conjuntament amb la Institució de les Lletres Catalanes la tradicional lectura de Sant Jordi, que enguany se suma a la celebració de l’Any Vinyoli.

L’obertura de l’acte, conduït pel periodista Toni Puntí, ha anat a càrrec de la presidenta en funcions del Parlament de Catalunya, Anna Simó, que ha ressaltat que la cultura és un dret de totes les institucions, i del conseller de Cultura, Ferran Mascarell. Aquest ha afirmat que l’acte d’avui és un acte de reivindicació cívica de les lletres catalanes a través de la poesia i a favor de la cultura que estimula i invita a la lectura, a més d’una bona ocasió per fer un reconeixement als nostres poetes. L’escollit d’enguany ha estat Joan Vinyoli, de qui Mascarell ha dit que va ser un poeta del poble i inspirador de les generacions més actuals.

La lectura escollida en aquesta ocasió han estat els 36 poemes del llibre Domini màgic, de Joan Vinyoli, que s’han pogut sentir aquest divendres al migdia a l’auditori del Palau  a càrrec de diputats al Parlament i de representants de diversos sectors de la societat civil.

Entre les persones que han llegit Vinyoli, hi ha hagut, per part del Consorci per a la Normalització Lingüística, la seva presidenta, Ester Franquesa,  i una parella lingüística del Centre de Normalització Lingüística de Sabadell formada per la voluntària Teresa Guitart i l’aprenenta Oresta Davyd, una ucraïnesa que va arribar a Catalunya l’any 2010 i que es va apuntar al Voluntariat per la llengua (VxL) i als cursos de català fins arribar a preparar-se, en aquests moments, per al nivell superior de català.

Tant la Teresa com l’Oresta, que les uneix una gran relació d’amistat més enllà del programa, han format part del taller de teatre del VxL. La Teresa, a més, ha estat conductora de les tertúlies de lectura fàcil, del grup de conversa de la Biblioteca del Sud (VxL biblioteques), de lectures de poemes, de la coordinació de les lectures en públic per part de les participants en les tertúlies de lectura fàcil, així com una de les voluntàries que va explicar la seva experiència amb el VxL en l'acte Dónes: dona i voluntariat, celebrat el 12 de març passat. Actualment, és una de les voluntàries que condueix el Grup Xamba Salut Mental de Sabadell (VxL Sanitat).

A més de la lectura de Domini màgic i dels parlaments institucionals, l’acte ha anat acompanyat de la interpretació musical a càrrec del Quartet Gaudí, un conjunt instrumental d'estudiants de l'Escola Superior de Música de Catalunya.


Àmbit de Projecció
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes