25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimecres, 23 de gener de 2008

Bernat Joan, secretari de Política Lingüística i president del CPNL, lliura els diplomes “Tastets de llengua”

La iniciativa té l’objectiu de facilitar i afavorir l’atenció al públic en català en aquest sector.

L’acte de cloenda reuneix representants i treballadors dels establiments que han participat a Vilanova i la Geltrú en la primera fase del programa d’acolliment lingüístic en el sector de la restauració.
Bernat Joan, secretari de Política Lingüística i president del CPNL, lliura els diplomes  “Tastets de llengua”

Cloenda del "Tastets de llengua" al Saló de Plens de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

“Tastets de llengua” és el nom del projecte que, a finals de l’any passat, es va desplegar a Vilanova i la Geltrú en cinc establiments vinculats al sector de l’hostaleria; concretament, els restaurants Genil, Genito, El Blau i El Groc, i el bar cafeteria La Carpeta Moderna. La iniciativa, que es preveu que tingui continuïtat durant aquest any, té l’objectiu de facilitar i afavorir l’atenció al públic en català en aquest sector.

Segons les estadístiques, aquest àmbit compta amb una contractació massiva de persones provinents d’altres països que han arribat recentment a Catalunya. Amb la voluntat d’actuar sobre aquesta situació, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i el Servei de Català van posar en marxa una actuació emmarcada dins el Pla d’acolliment lingüístic del Centre de Normalització Lingüística de l’Alt Penedès i el Garraf.

L’acte de cloenda es va fer en el marc del Saló de Plens de l’Ajuntament vilanoví. El secretari de Política Lingüística i president del Consorci per a la Normalització Lingüística, Bernat Joan, conjuntament amb l’alcalde de la ciutat, Joan Ignasi Elena; el regidor de l’Àrea de Desenvolupament local i vicepresident del Consell del CNL de l’Alt Penedès i el Garraf, Josep-Tomàs Àlvaro, i el gerent del Gremi d’Hoteleria i Restauració de Vilanova i la Geltrú, Joan Martí, van lliurar els diplomes acreditatius als establiments implicats i a totes les persones que van assistir a les sessions de llengua.

Restaurants implicats

Els restaurants vilanovins Genil, Genito, El Blau i El Groc i el bar cafeteria La Carpeta Moderna han estat els primers de participar en aquest projecte, que inclou 8 sessions d’una hora de durada. Les classes de català es fan als mateixos restaurants i dins de l’horari laboral. Cada empresari ha utilitzat una estratègia diferent per animar els treballadors a participar-hi. Cal dir que era una formació no obligatòria i tot i així, la majoria de treballadors s’hi han apuntat.

Perfil dels participants

En total hi han participat 15 persones, majoritàriament de procedència llatinoamericana, però també hi havia dues persones del Marroc i una d’Ucraïna. En tots els casos feia pocs anys que havien arribat a Catalunya. Tots els participants han valorat molt positivament els aspectes del projecte: classes, metodologia, materials, lloc, etc. Tot i que la durada ha estat un “tastet”, l'experiència els ha permès aproximar-se i familiaritzar-se amb el vocabulari i les expressions del sector en català.

Un aspecte que han destacat ha estat el fet de poder fer les classes al mateix lloc de treball, perquè a causa dels seus horaris laborals molts d’ells no poden assistir als cursos generals de català que s’organitzen a la ciutat. Els treballadors d’aquest sector són molt conscients de la importàcia que té poder atendre els clients en la seva llengua. Finalment, les sessions han estat molt pràctiques, cosa que ha motivat molt els participants.

El CPNL

El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l'any 1989 com a òrgan territorial d'aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, 81 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. A través d'una xarxa de 22 centres de normalització lingüística estesa per tot el territori, amb més de 130 punts d'atenció i més de 400 professionals especialitzats, el Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l'extensió territorial del coneixement i l'ús de la llengua catalana.
 

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes