25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimecres, 16 de gener de 2008

El nombre de parelles lingüístiques ha augmentat un 40% l'any 2007

El Secretari de Política Lingüística Bernat Joan, acompanyat de la directora de Planificació i Foment, Paquita Sanvicèn, ha fet balanç de “Voluntariat per la llengua”, un programa impulsat per la Generalitat de Catalunya i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) per fomentar l’ús de la llengua catalana en les relacions interpersonals.
El nombre de parelles lingüístiques ha augmentat un 40% l'any 2007

D'esquerra a dreta, Marian Thompson, Paquita Sanvicèn, Bernat Joan, Albert Roig i Audrey Pasdoit


A l’acte també hi han intervingut tres persones voluntàries que han explicat la seva experiència.

Es tracta d’Albert Roig, de Cornellà de Llobregat, que ha fet de voluntari des dels inicis del “Voluntariat per la llengua”; Marian Thomson, de Vic, que va començar a fer de voluntària a l’inici del programa; i Audrey Pasdoit, de Torelló, que ha estat aprenenta durant dos anys i aquest 2008 començarà a fer de voluntària.

El balanç 2007 del programa “Voluntariat per la llengua” es concreta amb la formació de 6.304 parelles, la col·laboració de 495 entitats, l’adhesió de 2.623 establiments i l’organització de 331 activitats complementàries per a les persones participants.

L’any 2007 s’han constituït 6.304 parelles, xifra que suposa un augment d’un 40,23% respecte al 2006. Aquesta xifra ha superat els objectius de creixement per al 2007 que s’havien marcat des del Govern, els quals situaven l’augment en el 30%.
Durant els cinc anys d’història del programa, hi han participat un total de 20.722 parelles.

Perfils dels participants al programa VxL

Pel que fa a la procedència de les persones inscrites al programa, destaca la dada que gairebé un 9% de les persones aprenentes són nascudes a Catalunya.

Cal destacar que un 2,67% de les persones estrangeres inscrites al programa, hi participen com a voluntaris.

Pel que fa als orígens dels aprenents, la majoria són originaris de l’Amèrica del Sud. Gairebé tres quartes parts de les parelles s’han constituït a la demarcació de Barcelona.

El 73,08% de les persones inscrites al programa són dones i el 26,92% són homes.

Nou impuls durant el 2007

El Pla de política lingüística per a la VIII legislatura considera prioritari “Augmentar l’impacte del programa i estendre’l a tot Catalunya a aquelles persones que tenen uns coneixements bàsics de català i que desitgen practicar-lo, independentment de si assisteixen o no a classes per aprendre’l”.

Al llarg del 2007, i amb l’objectiu de donar aquest impuls al programa, s’han dut a terme diverses accions.

D’una banda s’ha constituït un equip de 23 dinamitzadors territorials, assignats a cada un dels centres de normalització lingüística (CNL) que el CPNL té distribuïts a tot Catalunya, que treballen de manera exclusiva gestionant i promovent el programa a tot el territori.

Els dinamitzadors de “Voluntariat per la llengua” són els encarregats de validar les parelles lingüístiques, fer-ne el seguiment perquè se sentin acompanyades durant el procés i recollir les seves opinions.
També s’ha posat en marxa una aplicació web a través de la qual es poden gestionar les dades de les persones inscrites d’una manera descentralitzada, i que permet fer una potent explotació d’aquestes dades (es poden obtenir resultats per franges d’edat, sexe, procedència, etc.), cosa que fa possible poder tenir un perfil molt acurat de les persones voluntàries. Aquesta aplicació té una part pública (http://www.vxl.cat) a través de la qual les persones interessades poden obtenir la informació sobre el programa i poden formalitzar-ne la inscripció.

Una altra acció duta a terme ha estat la sortida d’una campanya publicitària i de comunicació de “Voluntariat per la llengua” durant els mesos de novembre i desembre, que ha constat d’espots a les TV locals, anuncis a la premsa, cartells, tríptics informatius, etc., per tal d’estimular la participació al programa.

495 entitats i 2.623 establiments han col·laborat amb VxL

Al llarg del 2007 s’ha considerat prioritari estendre el programa entre les entitats i organitzacions de la societat civil. Aquest any, 495 entitats han col·laborat amb “Voluntariat per la llengua”, ja sigui implantant el programa en la seva entitat entre els seus associats, aportant persones voluntàries o aprenentes, organitzant activitats perquè hi participi el voluntariat o permetent que les persones inscrites al programa participin de les activitats regulars que l’entitat organitza per a les persones associades.

Els dinamitzadors de “Voluntariat per la llengua” són els que tenen el contacte directe amb aquestes entitats i els que fomenten territorialment la participació del major nombre d’organitzacions en el programa.

Enguany, 2.623 establiments de tot Catalunya han col·laborat amb el programa facilitant que les persones que hi participen puguin practicar el català.

Activitats complementàries

A llarg del 2007 s’han realitzat a tot el territori 331 activitats complementàries al programa “Voluntariat per la llengua”: sessions inicials de formació de noves parelles, presentacions de llibres, excursions, visites culturals per les ciutats, festes de cloenda, exposicions, concursos, recitals, sessions de cinema, teatre, cuina, etc.

L’objectiu d’aquestes activitats, a banda de fomentar l’intercanvi d’experiències entre persones d’orígens culturals diversos, és que els participants puguin descobrir les possibilitats que ofereix la cultura d’acollida i puguin millorar la seva integració en la societat catalana. “Voluntariat per la llengua” es converteix, així, en un programa que també fomenta la convivència, en el qual el català és la llengua comuna, de relació, de cohesió social.

Actualment s’està treballant en un portal web que ha de ser un espai virtual de trobada per a la comunitat de persones que formen part de “Voluntariat per la llengua” El Consorci per a la Normalització Lingüística ha obert un espai al seu web per millorar la difusió del programa al territori (http://cpnl.cat/voluntaris/index.html), que dóna informació de les darreres novetats dels vint-i-dos CNL que conformen el CPNL i facilita l'accés a les 22 pàgines específiques de cada CNL, i des del qual es pot accedir també a l'aplicació de Generalitat d'inscripció al "Voluntariat per la llengua".

A través d'aquestes pàgines web, cada CNL podrà difondre les seves notícies sobre les activitats que desenvolupen al seu territori i el detall de les entitats adherides (http://cpnl.cat/xarxa/cnlreus/voluntaris/entitats.html) i els establiments col·laboradors
(http://cpnl.cat/xarxa/cnlreus/voluntaris/establiments/).

Aquesta actuació significa un primer pas cap a l'espai de comunicació virtual que es preveu desenvolupar en un futur.

Perspectives de futur

Les previsions de la Secretaria de Política Lingüística per al 2008 són duplicar el nombre de parelles formades el 2006. Això suposaria arribar a les 8.992 parelles constituïdes, xifra que, tal com s'està desenvolupant el programa, molt probablement se superarà.

Què és Voluntariat per la llengua

“Voluntariat per la llengua” és un programa impulsat per la Generalitat de Catalunya i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) per fomentar l’ús de la llengua catalana en les relacions interpersonals.

A través d’aquest programa es posa en contacte una persona que té coneixements bàsics de català, però que encara no el parla, amb una altra persona que el parla habitualment. A partir d’aquí, i durant un mínim de 10 hores, les dues persones es reuneixen on volen per parlar en català dels temes que ells mateixos trien. Això suposa una millora de la competència comunicativa en la persona que comença a parlar i a la vegada facilita que la persona que parla català habitualment s’acostumi a no canviar de llengua innecessàriament.
Àrea de Comunicació
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes