25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Divendres, 28 de febrer de 2014

Presentació del lèxic Gitanes del Vallès. Una colla de mots de ball de plaça a Sant Celoni

Gitanes del Vallès. Una colla de mots de ball de plaça és el primer recull de vocabulari que s'edita sobre el món del ball de gitanes i s'emmarca en les activitats de col·laboració amb les entitats del programa del Voluntariat per la llengua.

Presentació del lèxic <i>Gitanes del Vallès. Una colla de mots de ball de plaça</i> a Sant Celoni

El dimecres 26 de febrer a les 20 hores a la Sala Gran de l’Ateneu, a Sant Celoni, es va presentar el lèxic Gitanes del Vallès. Una colla de mots de ball de plaça. Durant l’acte, es va fer esment del valor important de les entitats per al municipi de Sant Celoni i es va parlar sobre el procés d’elaboració del lèxic. A continuació, els alumnes dels Cursos de Català per a Adults, després d’un treball exhaustiu, van presentar un recull de diferents escrits relacionats amb el vocabulari editat i amb la Colla de Gitanes de Sant Celoni. 

La Colla del Ferro va oferir una mostra del ball de gitanes de Sant Celoni: va ballar una polca i una jota i, finalment, va convidar tots els assistents a fer un galop, tot amenitzat amb la música de l’orquestra Principal del Ferro.

Per acabar, l’entitat va oferir un refrigeri a tots els assistents.

Gitanes del Vallès. Una colla de mots de ball de plaça és el tercer lèxic en format de tríptic editat pel CNL del Vallès Oriental i relacionat amb la cultura popular. Els dos anteriors, Diables del Vallès Oriental. Una colla de mots de foc i festa i Gegants del Vallès Oriental. Una colla de mots de festa i majestat, se centraven, respectivament, en la tradició dels diables i en la dels gegants. En tots tres casos el lèxic específic no apareix en una llista, sinó integrat en un text que, en el cas de les gitanes, descriu el desenvolupament d’una ballada de gitanes, amb els personatges que hi intervenen, la indumentària, els tipus de balls, la música, els passos...

Elaborat amb l’assessorament de membres de les colles i d’antics balladors, ha estat revisat pel Termcat i inclou una introducció de Llorenç Solà, president de l’Agrupació de Colles del Ball de Gitanes del Vallès.

Ferroooo!


Oficina de Català de Sant Celoni
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes