25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dijous, 13 de desembre de 2007

S'acaba el malson dels pronoms relatius

El CNL de Sabadell acaba de publicar el díptic Els pronoms relatius, el cinquè de la seva col·lecció d'assessorament lingüístic
S'acaba el malson dels pronoms relatius

El Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Sabadell acaba de publicar el tríptic Els pronoms relatius, que, com el seu títol indica, està dedicat a l'escriptura d'aquest tipus de pronoms.

Igual que els díptics publicats anteriorment –Aspectes puntuals de llengua, El tractament personal en la redacció de documents formals, Els pronoms febles (1) i Els pronoms febles (2)–aquest tríptic està editat en un manejable format A5 i és una eina de consulta fàcil, ràpida i eminentment pràctica per a usuaris, alumnes i autoaprenents del CNL i també per a la resta de la població.

La informació d'Els pronoms relatius està repartida en cinc blocs ben diferenciats:
- el procés d'escriptura dels pronoms relatius
- els tipus de pronoms relatius
- la forma dels pronoms relatius segons la seva funció sintàctica dins l'oració de relatiu
- les oracions de relatiu adjectives –especificatives i explicatives– i substantives
- formes normatives i no normatives

El primer bloc és una exposició exemplificada de tots els passos que podem seguir quan volem escriure correctament un pronom relatiu. El segon bloc presenta els tipus de pronoms relatius i les diferents formes que adopten, indicant-ne el nom i les característiques generals. En el tercer hi ha la llista d'aquestes diferents formes amb la seva funció sintàctica dins l'oració de relatiu, amb l'especificació del pas de l'oració simple a la subordinada. El quart bloc distingeix les oracions de relatiu adjectives de les substantives i les adjectives especificatives de les explicatives. I finalment, el cinquè fa una enumeració de casos d'utilització de formes no normatives dels pronoms relatius, tant en la llengua escrita com parlada –cada exemple amb la forma no normativa està precedit de la forma normativa.

Com els díptics anteriors, Els pronoms relatius té com a característica principal la brevetat i simplicitat de les explicacions –que només hi són quan són imprescindibles– i sobretot l’abundància d’exemples, que sens dubte agrairan les persones que el tinguin a les mans. Segur que, fent-lo servir, el malson dels pronoms relatius s'haurà acabat del tot.

Tothom que hi estigui interessat pot passar a recollir exemplars del tríptic Els pronoms relatius pel Casal Pere Quart –Rambla, 67-71– i per tots els altres serveis i oficines de la demarcació del CNL.
CNL de Sabadell
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes