25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimarts, 24 de gener de 2006

Reunió del Ple del Consorci per a la Normalització Lingüística

Ahir es va reunir el Ple del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) sota la presidència de Miquel Pueyo.

El president va obrir la sessió amb un agraïment adreçat a totes les persones del CPNL que, des de tots els punts del territori, van facilitar l'assistència de prop de dos milers de voluntaris i alumnes a la Festa del català que es va celebrar el dia 26 de novembre.

A continuació, Miquel Pueyo va fer un repàs sobre temes diversos.

En primer lloc, va destacar que ja estigui en fase de licitació el Curs de català en línia que s'impulsa des de la Secretaria de Política Lingüística, l'Institut Ramon Llull i el CPNL. Aquest curs serà un bon suport a la formació presencial i també una eina molt potent per a l'ensenyament a distància.

En segon lloc va esmentar el salt notable que s'havia fet amb el nou programa de matriculació d'alumnes als cursos de català, que permet visualitzar en temps real l'oferta i la demanda que es va produint i que ha suposat una millora important en l'atenció als usuaris, tant interns com externs.

Del suport cabdal d'altres administracions en l'impuls de l'acolliment lingüístic, en va destacar la col·laboració, per primera vegada, de la Diputació de Barcelona, que va permetre fer 71 cursos extraordinaris per a nouvinguts a 29 municipis i un Consell Comarcal.

També va fer esment de la participació, amb l'impuls polític i l'aprortació de recursos, de la Secretaria per a la Immigració, que va subvencionar ajuntaments i consells comarcals per a l'organtizació de cursos de català d'acolliment lingüístic adreçats a la nova immigració. D'altra banda, la cooperació amb el Departament d'Educació permetrà la utilització d'aules de secundària per als cursos extraordinaris del CPNL i facilitarà la compatibilitat del professorat del Departament per donar resposta a les necessitats territorials del CPNL.

Fruit de l'esforç conjunt de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona, el CNL de Barcelona ha ampliat en un 35% la seva oferta de cursos inicials i bàsics amb l'obertura del Centre d'acolliment lingüístic de plaça Catalunya i el suport de la campanya de difusió “Barcelona t'ensenya català”.

 

Com a conseqüència d'aquesta col·laboració entre administracions, i amb l'experiència dels sis plans pilot duts a terme a set poblacions i del pla de xoc de Barcelona, tal com va anunciar el conseller primer en roda de premsa el dia 18 de gener, Miquel Pueyo va fer públic que l'any 2006 es posaran en marxa 22 plans específics d'acolliment lingüístic, un a cada CNL.

A continuació, les diverses àrees dels Serveis Centrals van presentar els eixos de l'actuació prevista en el període 2006-2008.

Tot seguit, es va procedir a l'aprovació del pressupost de l'any 2006, que per primer cop en la història d'aquest ens es va poder fer al mes de gener, i es va aprovar la incorporació de l'Ajuntament de Berga com a ens consorciat.

 

El Ple va tenir un caràcter molt participatiu, amb un clima de diàleg i interès pels diversos punt tractats, amb moments d'agraïment mutu entre representants dels ens locals i de la Generalitat per la bona feina de tots projectada en el CPNL, i felicitació final a la Gerència del CPNL per la bona gestió efectuada.

El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l'any 1989 com a òrgan territorial d'aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, 81 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. A través d'una xarxa de 22 centres de normalització lingüística estesa per tot el territori, el Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l'extensió territorial del coneixement i l'ús de la llengua catalana.


CPNL

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes