25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dijous, 15 de novembre de 2007

El psicòleg Ferran Suay parlarà sobre l’hàbit de canviar de llengua per cortesia

El psicòleg Ferran Suay exposarà les raons de la submissió lingüística, en una conferència titulada “Siguem educats, parlem català”.
El psicòleg Ferran Suay parlarà sobre l’hàbit de canviar de llengua per cortesia

Ferran Suay en una conferència.

“Una llengua no es perd perquè els que no la saben no l’aprenen, sinó perquè els que la saben no l’usen”

Entre els catalanoparlants existeix el vell hàbit de passar-se a parlar en castellà davant d’un interlocutor no catalanoparlant (o en francès en el cas de la Catalunya Nord). Aquest costum (tècnicament conegut com a submissió lingüística), es manifesta amb independència del nivell de consciència lingüística, i cal reconèixer que és un llast clau per a assolir la normalitat de l’ús social del català al nostre país.

Quan els catalanoparlants vivim situacions d’interacció entre català i castellà, molt sovint experimentem malestars diversos (tant si ens hem mantingut en català com si ens hem passat al castellà). L’arrel de tot plegat cal buscar-la en qüestions històriques, polítiques, socials, personals... Però per a resoldre-ho individualment cal treballar, també, des de la base de la psicologia.

Ferran Suay és doctor en psicologia per la Universitat de València (1993) i professor de psicobiologia de la Universitat de València des de 1990. Ha participat com a investigador en diversos projectes i la seva especialització és en la resposta psicoendocrina a les situacions d’estrès en éssers humans. És membre fundador de la Societat Valenciana de Psicologia, membre del Consell Consultiu de la Plataforma per la Llengua-País Valencià, entre d’altres entitats. Ha publicat tres llibres i diversitat d’articles relacionats amb la llengua. Ha pronunciat diferents conferències en relació a la submissió lingüística i l’assertivitat lingüística.

Inici dels cursos de català del CNL de l’Alt Penedès i el Garraf

En aquest mateix acte, el CNL de l’Alt Penedès i el Garraf aprofitarà per donar la benvinguda als alumnes dels cursos de català per a adults que s’han inscrit aquest quadrimestre a Vilafranca i que ja van iniciar les classes a primers del mes d’octubre, com a inauguració del curs 2007-2008. Actualment, s’estan fent onze cursos, de nivells diferents, des dels bàsics, per a no catalanoparlants, fins als intermedis i de suficiència, per a persones que ja parlen en català. A més, també s’ofereixen cursos a distància per a catalanoparlants, la qual cosa vol dir, tot plegat, que aquest quadrimestre s’han inscrit als cursos uns 325 alumnes.

El CPNL

El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l'any 1989 com a òrgan territorial d'aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, 81 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. A través d'una xarxa de 22 centres de normalització lingüística estesa per tot el territori, amb més de 130 punts d'atenció i més de 400 professionals especialitzats, el Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l'extensió territorial del coneixement i l'ús de la llengua catalana.

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes