25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dijous, 19 de juliol de 2007

El Govern supera l’objectiu marcat d’augmentar la xifra d’estrangers inscrits en cursos inicials i bàsics de català

El Govern de la Generalitat ha superat, a un semestre d’acabar l’any, els objectius que s’havia marcat en matèria d’acolliment lingüístic: augmentar en un 10% la inscripció d’alumnes estrangers als cursos inicials i bàsics de català que realitza el Consorci per a la Normalització Lingüística. L’augment respecte al curs passat és d’un 16,51%
El Govern de la Generalitat ha superat, a un semestre d’acabar l’any, els objectius que s’havia marcat en matèria d’acolliment lingüístic: augmentar en un 10% la inscripció d’alumnes estrangers als cursos inicials i bàsics de català que realitza el Consorci per a la Normalització Lingüística. L’augment respecte al curs passat és d’un 16,51%

Cursos de català de nivell inicial i bàsic (dades de 15 de juny)

Els cursos inicials faciliten el primer contacte amb la llengua,mentre que els de nivell bàsic s’adrecen a persones no catalanoparlants que volen desenvolupar la comprensió i l’expressió orals. Si prenem com a referència la inscripció del curs 2002-2003 veiem que la xifra absoluta de les inscripcions s’han doblat.

Segons dades tancades el 15 de juny, de les 48.131 persones inscrites a aquests cursos, n’hi ha 37.343 d’origen estranger, xifra que suposa augmentar en un 16’51% les dades d’inscripció respecte a l’any anterior. Durant tot el curs 2005-2006, la xifra d’estrangers inscrits als cursos inicials i bàsics va ser de 32.055.
Aquest increment respon a un dels objectius del Pla de política lingüística per a la VIII legislatura: “Reforçar, ampliar i universalitzar les polítiques tendents a facilitar i garantir l’aprenentatge de la llengua catalana a la població nouvinguda i a totes les persones residents a Catalunya que encara no tenen un nivell de competència suficient.” D’aquest objectiu se’n deriven les següents actuacions:

“Reforçar substancialment, especialment a través de Consorci per a la Normalització Lingüística, la capacitat d’acolliment lingüístic de la població nouvinguda, en col·laboració amb la Secretaria d’Immigració del Departament d’Acció social i Ciutadania, i participar en la implementació del model universal d’acolliment a Catalunya que definirà la futura llei d’acollida.”

Continuar desenvolupant l’acolliment lingüístic i d’altres actuacions experimentals, i incrementar el nombre de cursos, activitats i alumnes del Consorci per a la Normalització Lingüística. Per mitjà de recursos propis i amb la cooperació –si s’escau– del patrocini empresarial o financer, incrementar els recursos informàtics i audiovisuals que ofereixen les instal·lacions del CPNL. Singularment, cal augmentar les oportunitats d’acollida en les poblacions que són capital de comarca i en les que tenen índex més elevats de població nouvinguda, en col·laboració amb els departaments interessats.”


84.254 persones inscrites als cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística

La xifra global d’alumnes inscrits als diferents nivells que ofereix el Consorci per a la Normalització Lingüística aquest curs 2006-2007 és de 84.257 persones, -a data de 15 de juny- la major part de les quals, 75.285, han realitzat els cursos de manera presencial. A la xifra d’inscripcions actual caldrà afegir-hi les dels cursos d’estiu que encara tenen la matricula oberta.

El Consorci per a la Normalització Lingüística ofereix recursos per a l’autoaprenentatge a través d’una xarxa de centres. Actualment n’hi ha 11 en funcionament: Barcelona, Cornellà de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Tarragona, el Vendrell, Terrassa, Sant Cugat del Vallès, Sabadell, Girona i Martorell. A més d’aquests centres també hi ha altres localitats que ofereixen serveis d’autoaprenentatge a través de biblioteques públiques o centres de recursos.


Procedència de l’alumnat inscrit als cursos

Dels 84.257 alumnes inscrits als cursos del Consorci per a la Normalització Lingüística, 42.890 són estrangers, 21.283 de Catalunya, 17.162 de la resta de l’Estat espanyol, finalment n’hi ha 2.992 dels quals no hi ha dades.


Inversió del curs 2006-2007 per a acolliment lingüístic

Per tal de fer front als objectius marcats en matèria d’acolliment lingüístic, la Generalitat ha fet una aportació de 3.980.380 euros al Consorci per a la Normalització Lingüística. El pressupost total d’acolliment del Consorci és de 5.500.000 gràcies a les aportacions dels ens locals.
Oficina de Premsa de la Secretaria de Política Lingüística
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes