25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dilluns, 17 de setembre de 2012

Èxit de participació als “tastets” del CPNL a la Setmana del Llibre en Català

Durant tres dies, les persones que van passar per La Setmana van poder viure amb el CPNL un mosaic d'experiències per endinsar-se en el català.

Èxit de participació als “tastets” del CPNL a la Setmana del Llibre en Català

D'esquerra a dreta. Lluís Juste de Nin, dibuixant de "La Norma"; Noemí Ubach, CPNL, i Yvonne Griley, directora general de Política Lingüística i presidenta del CPNL

Si vas ser una de les 120.000 persones que va passar per la Setmana del Llibre en Català potser vas tenir ocasió de fer de voluntari o aprenent en una parella lingüística del Voluntariat per la llengua, o de conèixer de ben a prop les vivències dels tutors i els alumnes del Parla.cat, o et vas trobar amb un grup de persones fent un club de lectura fàcil.

I és que la tarda de dilluns, dijous i divendres passat, a l'avinguda de la Catedral de Barcelona, el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) va portar al carrer totes aquestes experiències i vivències per fer-les arribar a les persones que s'apropaven a La Setmana.

Una parella lingüística feia dilluns una lectura de textos de Maria Barbal i Lluís Permanyer en el marc de les converses organitzades per La Setmana amb els escriptors reconeguts amb els Premis Trajectòria (podeu veure-ho en aquest vídeo). Al peu de la Catedral, dijous i divendres el Consorci animava pel micròfon els visitants de la Setmana perquè participessin en les activitats.

Alumnes i altres participants en el Voluntariat per la llengua van voler expressar en veu alta allò que els ha significat a nivell personal el que han obtingut del Consorci i de les seves persones, més enllà de la qualitat de l'aprenentatge de la llengua. Tutors i alumnes dels cursos en línia Parla.cat van posar cara a la seva enriquidora experiència d'aprenentatge virtual. I els participants en el Club de lectura fàcil van poder comentar l'obra de Calders que havien escollit per a l'ocasió.

També personalitats del món de la cultura, com el president de La Setmana, Albert Pèlach, o Lluís Permanyer, guardonat amb el Premi Trajectòria 2012, i Joaquim Carbó, guardonat l'any anterior, van expressar en públic les seves impressions i vivències properes amb el Voluntariat per la Llengua i el Consorci. Marta Mas i Albert Vilagrasa van presentar-nos de forma ben amena la seva Gramàtica Catalana de l'A la Z. La poeta Martina Escoda ens va fins i tot recitar alguns dels seus poemes, i Roser Capdevila, creadora de les entranyables “Tres bessones”, ens va acompanyar en un club de lectura fàcil.


De les entrevistes del primer dia, n'hi va haver una de molt especial amb Lluís Juste de Nin, dissenyador i dibuixant de “la Norma”, la protagonista de la primera campanya de política lingüística, que ara farà 30 anys. La directora general de política lingüística i presidenta del CPNL, Yvonne Griley, va voler pujar a l'escenari per entrevistar-lo personalment i fer-nos reviure junts els records d'aquells temps. Amb ell estaven també la seva filla (en qui es va basar per als gestos de la Norma), i la seva néta, que sobre l'escenari era la viva representació de la Norma transportada als nostres dies. Emocionats, van recordar també Avel·lí Artís-Gener, Tísner, de qui enguany se celebra el centenari del naixement, autor de l'eslògan de la campanya: “El català, cosa de tots”.


La unitat mòbil de La Xarxa també va aprofitar l'ocasió per fer una entrevista en directe a Yvonne Griley, de la mà del periodista Marc Lobato. (Podeu escoltar-ho en aquest àudio, del minut 5.30 al 12.30).

Hi ha haver força visitants que es van apuntar a fer de voluntaris per la llengua, i d'altres que es van interessar per fer un curs semipresencial amb el Parla.cat.


Tot això fa que la participació del CPNL en la Setmana del Llibre en Català per segon any consecutiu s'hagi consolidat com un èxit.


Àmbit de Projecció
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes