25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dimecres, 21 de setembre de 2011

El conseller de Cultura lliura l''Informe de Política Lingüística 2010' a la presidenta del Parlament de Catalunya

El conseller Mascarell ha assenyalat que el document “expressa una salut creixentment positiva del català” i ha anunciat la presentació de noves polítiques per la llengua basades en conceptes com el prestigi, el reconeixement internacional i el foment de l'ús social del català

El conseller de Cultura lliura l''Informe de Política Lingüística 2010' a la presidenta del Parlament de Catalunya


El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha lliurat aquest matí l’Informe de Política Lingüística 2010 a la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert. També ha assistit a l'acte la directora general de Política Lingüística, Yvonne Griley. El lliurament d’aquest informe s’ha fet d’acord amb la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, que estableix l’obligació del Govern d’informar el Parlament anualment de les actuacions en matèria de política lingüística.

L’Informe de Política Lingüística 2010 conté la informació següent: l’organització del Govern en matèria de política lingüística i el pressupost anual dedicat a les diferents accions impulsades des de tots els departaments de la Generalitat; el marc legal referit a la llengua; l’acció anual del Govern en matèria de política lingüística; dades referides al mapa sociolingüístic (coneixement i ús de la llengua), i indicadors de resultat de la presència del català en els diferents àmbits i de les polítiques lingüístiques aplicades. Es lliuren dos informes, un en relació amb el català i un altre en relació amb l’occità-aranès.

En la presentació del document, el conseller Mascarell ha assenyalat que “l'Informe de Política Lingüística expressa el progrés sistemàtic, continuat, de la llengua i de l’ús del català entre els diferents sectors de la societat catalana. És un document que en termes generals expressa una salut creixentment positiva del català”.

Entre les dades de l’informe, el conseller ha destacat “la importància que segueix tenint la demanda de cursos en català”, ja que “208.000 persones van estudiar català tant a Catalunya com a l'estranger durant l'any 2010”.

El conseller Mascarell ha afirmat que “l'informe mostra l’escassa predisposició de l’Estat en relació amb la llengua catalana, fet que posa de manifest la poca disposició de l'Estat a complir amb l'article 3 de la Constitució”, que estableix que “la riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d’Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció”.

Segons el conseller, les dades de l’informe mostren que “hi ha progressos de la llengua en tots els àmbits, però haurem de fer front a la poca presència del català especialment en l’àmbit de la justícia i en el de les noves tecnologies”.

El conseller ha anunciat que, “sobre la base de l’informe, estem elaborant unes polítiques per la llengua que desplegarem en els propers mesos i en els propers anys”, basades en conceptes com “el prestigi, el reconeixement internacional (l’oficialitat del català arreu), l’increment del coneixement, la qualitat i el foment de l'ús social del català”.

En relació a l'oficialitat del català a la Unió Europea, Ferran Mascarell ha remarcat que “el català és la novena llengua d’Europa en nombre de parlants i no hem de tenir cap dubte sobre la seva importància en l’Europa del futur. L’oficialitat del català serà un fet”.


Departament de Cultura

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes